Амфилохије за РТС: У Ватикану није било речи о доласку папе у Србију

Састанак делегација Српске православне и Римокатоличке цркве одржан у Ватикану, био је срдачан и отворен, саопштава СПЦ. Ипак, не толико да би се говорило о евентуалној посети папе Србији. Разговарало се о канонизацији Алојзија Степинца, политичкој подршци Ватикана Београду, папином писму на које је сада одговорио српски патријарх. О детаљима за дневник говори митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић.

Црква је саопштила да је састанак у Ватикану био веома срдачан, какав је Ваш утисак, какви су након састанка односи СПЦ и Свете столице?

"Рекао бих да је то писмо које је упутио папа Фрања прошле године нашем патријарху и Синоду, оно јединствено у нашим вековним односима и разговорима. Ја сам епископу Рима захвалио и рекао сам му да једно такво писмо као да је писано не у другом миленијуму историје хришћанства, него у првом миленијуму када смо били једна црква", каже Радовић.

Ви сте однели одговор патријарха у вези са канонизацијом Алојзија Степинца Ватикану. Има ли шансе да се то спорно питање између две цркве реши у неко догледно време?

"Они су са пуном пажњом то саслушали и остало је да припреме предлог своје комисије, мешовите комисије, при том је било речи да евентуално први састанак буде у Риму, а онда после у Загребу, Београду. Очито да је папа Фрања веома заинтересован за то", напомиње Радовић.

Јесте ли разговарали о евентуалном доласку папе Фрање у Србију и какво је расположење о тој теми у Ватикану, а какво у СПЦ?

"О томе није било речи. Овде је било питање те мешовите комисије. Ми смо, поред тога што смо захвалили на таквом приступу озбиљном питању, такође смо заблагодарили на односу Ватикана према Косову, а у исто време Ватикан је подржао Србију у Унеску. У православној цркви уопште постоји једна резервисаност, иако хвала Богу, наш утисак је да је садашњи Римски еписког једна личност потпуно другачијег настројења", каже митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић.

Додаје да га је упознао у Аргентини.

"Он је један једноставан човек и рекао сам му да много личи на нашег патријарха Павла", објашњава Амфилохије Радовић.

Да ли је баш због Вашег познансвтва са папом одлучено да Ви будете у тој трочланој црквеној делегацији или је постојао неки други разлог за ваше присуство на том састанку у Ватикану?

"Тако некако се догодило и већ дуже време, мој брат, епископ бачки и ја смо упућивани од Синода. Могуће да је један од разлога и то што сам студирао у Риму шездесет и неке године", каже Радовић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи