Бела Црква, одборници штрајкују глађу у хладној скупштинској сали

Троје одборника и један члан Општинског већа у Белој Цркви ступили су вечерас у штрајк глађу, а новоизабрано општинско руководство, чији избор они оспоравају, искључило им је грејање у скупштинској сали, у којој из протеста спавају од петка.

"Пошто још увек нисмо добили одговоре од надлежног министарства, ступили смо у штрајк глађу. Да је хтело, министарство је могло све да реши за пола сата", казала је агенцији Бета одборница Лиге социјалдемократа Војводине Сандра Ристић.

Захтеви одборника који протестују су да Министарство за државну управу и локалну самоуправу одговори на приговоре које су уложили на, како тврде, нелегалну смену локалне власти у том месту која се десила у петак.

Они траже и да се утврди ко је одговоран за инциденте који су се десили у петак, када приватно обезбеђење није допустило појединим одборницима да уђу у зграду општине и када је кориштен и бибер спреј.

Начелник општинске управе у том месту Томислав Дмитровић саопштио је данас да агенција за обезбеђење Фокус протект, која је појединим одборницима забрањивала да уђу у зграду општине Бела Црква у петак, није имала уговор о ангажовању са том општином.

Сандра Ристић је казала да је то недвосмислен доказ да није било речи ни о каквом обезбеђењу већ о "насилницима и батинашима" и додала да је то доказ да министар унутрашњих послова и потпредседник Српске напредне странке Небојша Стефановић није говорио истину када је рекао да су на седницу Скупштине општине Бела Црква "напредњаци" довели само своје одборнике, а не "батинаше".

"Ово није питање политике нити промене власти већ насиља, због чега сви треба да се плашимо за нашу децу", казала је Ристић.

Начелник Општинске управе Томислав Дмитровић данас је формирао трочлану комисију, која је имала задатак да са браваром обије закључани кабинет председника општине, како би поставила нову браву и омогућила новоизабраном председнику општине Дарку Богосављевићу да уђе у кабинет, што се и догодило.

Министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички је у одговору на допис који јој је упутио Станко Петровић, који је разрешен функције председника Општине Бела Црква на спорној седници, навела да је за поступак избора или за разрешење функционера у органима јединица локалне самоуправе надлежан Управни суд.

Кори Удовички је додала да Министарство очекује да добије од надлежних из Скупштине општине Бела Црква све акте и документацију везану за заказивање и одржавање седнице скупштине.

Одборници коалиције окупљене око Српске напредне странке (СНС) и Јединствене Србије (ЈС) сменили су у петак на ванредној седници општинско руководство у Белој Цркви и именовали Дарка Богосављевића из СНС за новог председника општине.

Седница је одржана у згради Културно-просветног центра, а одборници ДС и ЛСВ јој нису присуствовали.

Војвођански секретар за локалну самоуправу Бранислав Бугарски изјавио је да ће, због ситуације у Белој Цркви, тражити од међународне заједнице да заштити грађане Војводине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи