Епидурал бесплатан за све породиље

Најава надлежних да ће безболан порођај уз епидуралну анестезију бити од јануара 2016. године бесплатан за све труднице у свим породилиштима у Србији, обрадовала је многе будуће маме. Међутим, због недостатка анестезиолога та одлуку није могуће свуда применити. Мањак стручњака не може да се реши преко ноћи, кажу у министарству и траже од клиника да се реорганизују.

У министарству здравља поручују да су проверили стање на терену и да ниједна установа више не наплаћује епидурал. Позивају грађане да пријаве, уколико им неко буде тражио да га плате у државној установи.

"Тим здравственим установама отишло је упутство министра здравља да се ова услуга не сме више наплаћивати. И то је званичан став Министарства здравља. И ја заиста сумњам да било ко од здравствених установа сме да се оглуши о наредбе министарства. Све остале одлуке су нешто што потпада под друге службе", каже Александар Стефановић, председник Републичке стручне комисије за гинекологију и акушерство.

У ужичком породилишту наредбу су послушали.

"Метода безболног порођаја, односно епидуралне анестезије од 1. јануара 2016. у свим здравственим установама и Ужице је стандардна метода, што значи да спада под обавезан вид здравственог осигурања. Гинеколог је у обавези да свакој трудници понуди безболни порођај, уколико за то не постоје контраиндикације и уколико има сагласност од породиље", рекла је директорка Опште болнице у Ужицу Јелена Раковић Радивојевић.

Крагујевчанкама новогодишња одлука Министарства здравља није унела значајне новине. Њима је бесплатан порођај од раније доступан.

"Ми сматрамо да је додатна наплата епидурала врхунски дискриминаторски чин и одавно ми то не наплаћујемо. У том смислу смо у новембру започели пројекат у договору са Републичком стручном комисијом да што више анестезиолога буде укључено у епидуралну аналгезију. У овом тренутку имамо осам едукованих анестезиолога", каже Предраг Саздановић, в. д. директор Клиничког центра у Крагујевцу.

Одлуку су послушали и у Новом Саду. Међутим, кубуре са кадром. Прошле године у овом породилишту, рођено је 6.500 беба, а имају свега 10 анестезиолога.

"Одлуку подржавамо, јер је нормално да се порађа безболно. Ми смо сада дошли у проблем, због недостатка кадра. Ми сада нећемо моћи пацијенткнињама да изађемо у сусрет и надамо се да ће нам министарство помоћи", каже др Драган Стајић, управник Клинике за гинекологију и акушерство, КЦВ. 

Недостатак анестезиолога проблем је који би могао да заболи српско здравство.

"Сигурно је да не можемо преко ноћи створити кадар, обучити га, али сам сигуран да ће ово учинити да се установе преорганизују", каже Саздановић.

Безболни порођај уз епидуралну анестезију даваће се оним женама које то желе и немају контраиндикације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи