ИЗС критикује Зукорлића због подршке укидању веронауке

Након што је Санџачки мешихат Исламске заједнице у Србији, на челу са председником Мевлудом Дудићем подржао министра Срђана Вербића у идеји укидања веронауке у школама, огласила се Исламска заједница Србије критикујући због те подршке муфтију Муамера Зукорлића.

Исламска заједница Србије (ИЗС), која се залаже за то да веронаука остане изборни предмет у школама, критикује Зукорлића због његове подршке Вербићу и истиче да је та подршка искључиво лично мотивисана.

У саопштењу се наводи да не стоје разлози које Мешихат помиње у подршци министру просвете, а који се своде на то да веронаука није испунила оно што се од ње очекивало да се кроз верску едукацију унапреде верска права, међуверско разумевање и толеранција, као и равноправност међу верским заједницама и грађанима.

ИЗС, наиме, тврди да је управо Зукорлић на најгрубљи начин годинама злоупотребљавао вероучитеље кроз политичке активности, "упокоравајући оне који су се супростављали његовим злонамерама и жељи да преузме Бошњачко бирачко тело, конфронтирајући се са сваким ко не мисли као он и ко искаже другачије мишљење и ставове".

Зукорлићева је подршка укидању веронауке, како наводе у ИЗС, вођена жељом да буде врховни заштитник Бошњака, због чега, тврде, омаловажава легалну Исламску заједницу Србије, вероучитеље, хиљаде ученика и њихове родитеље, а Српској православној цркви пребацује да наводно има монопол над одабиром исламских вероучитеља.

"Смета му СПЦ која својим капацитетом, једина, може да делује на оне факторе који веронауку не желе у нашим школама. Та чињеница њему смета јер је степен поверења међу верским заједницама на највишем нивоу", кажу у ИЗС, додајући да је управо то још један разлог да се боре да одбране веронауку.

Исламска заједница у Србији подржала је, наиме, раније идеју министра просвете Срђана Вербића о укидању веронауке у школама, јер, како су оценили, више не служи циљу због којег је уведена.

Председник Мешихата муфтија Мевлуд Дудић навео је да је Српска православна црква "успоставила монопол у реализацији веронауке" у школама и да би даље инсистирање на реализацији неминовно водило гомилању негативне енергије, која ће лоше утицати на морално и културно формирање младих генерација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи