"Ђенерали" тражи од "Инфостана" 234 милиона динара одштете

Осигуравајућа компанија "Ђенерали" предложила је београдском Јавном комуналном предузећу "Инфостан" да мирно реше спор у вези са осигурањем станова у Београду и затражила одштету од 234 милиона динара.

Компанија "Ђенерали" је, према информацијама агенције Бета, 23. децембра упутила "Инфостану" предлог за мирно решење спора тако што би градско предузеће исплатило одштету од 234 милиона динара, уз напомену да би, уколико договор изостане, уследио судски поступак у којем би осигуравајућа кућа истакла виши, пун одштетни захтев.

У "Ђенералију" сматрају да су претрпели штету, јер ЈКП "Инфостан" није испунило уговорну обавезу да пошаље понуду за осигурање станова својим корисницима, већ је ту понуду упутило само некима, а уз то наплаћену премију од осигурања није пренело осигуравајућој компанији.

Компанија је посебно истакла да није могла да утиче на одредбе уговора о пословно-техничкој сарадњи, као и да је "Инфостан" одбио модел сарадње који је предлагао "Ђенерали" и који има са другим комуналним предузећима у Србији, о укључењу необавезујуће понуде за осигурање.

"Ђенерали" је, такође, замерио "Инфостану" што га није обавестио о разлозима за непоштовање уговора, већ је компанија из медија сазнала за могуће разлоге неиспуњавања обавеза.

Градски омбудсман је препоручио 6. октобра да се сторнирају сви рачуни за комуналне услуге, издати до 21. септембра, у којима је ставка за осигурање стана од 200 динара неосновано интегрисана у рачун, што је "Инфостан" накнадно и учинио.

Због реакције јавности на то што је у комуналне рачуне увршћена и ставка осигурања станова, Скупштина града је 23. октобра разрешила дужности директора "Инфостана" Веселина Марковића, који је претходно понудио оставку.

Заштитник грађана Београда утврдио је у овом поступку да нема доказа да је о послу са осигурањем станова обавештен Надзорни одбор "Инфостана", а да је кабинету градоначелника информација достављена месец дана након закључења уговора.

Такође, констатовано је да из уговора "Инфостана" и "Ђенералија" проистиче да се он не односи на регистроване делатности тог јавног комуналног предузећа, већ на послове који су најсличнији посредовању у осигурању.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је раније да је у јавној набавци коју је спровео "Инфостан" само компанија "Ђенерали" поднела сва потребна документа да би стекла могућност да се нађе на уплатници, али да то није обавезна ставка приликом плаћања рачуна.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи