Налед: Повући Нацрт закона о финансирању локалне самоуправе

Национална алијанса за локални економски развој оценила је да Нацрт закона о финансирању локалне самоуправе треба да буде повучен из процедуре, јер ће, како наводе, тај закон довести до финансијског слабљења градова и општина.

Налед наводи да је направио симулацију са примером буџета града са 100.000 становника, која је показала да би губици на приходној страни износили више од милијарду динара.

"Мањак по основу различитих комуналних такса и еколошке накнаде били би већи од пола милијарде динара, а по основу пореза на зараде додатних 600 милиона динара", додао је Налед.

Из алијансе су оценили и да градовима и општинама у Србији расту надлежности, смањују се приходи, а нове обавезе их очекују на путу приступања ЕУ.

"Примера ради, на локалне самоуправе пребачена је брига о примарној здравственој заштити. Како нису добиле додатна средства, неодрживи систем финансирања довео је до скока дуга здравствених установа на локалу на 10 милијарди динара који ће платити грађани", наведено је у саопштењу.

Налед је подсетио и да су општине "већ претрпеле удар на буџете" од смањења пореза на зараде са 12 на десет одсто и упозорио да ће држава приморати локалне самоуправе, уколико настави да им смањује приходе и повећава обавезе, да повећају таксе и накнаде.

"Тиме републички ниво власти одговорност за парафискале са себе пребацује на локал и додатно угрожава атрактивност локалних самоуправа у очима потенцијалних инвеститора", наведено је у саопштењу.

Налед је предложио Влади Србије да разговара са два највећа репрезентативна удружења локалних самоуправа како би се заштитили интереси грађана и привредника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи