Весић: Прохибиција није имала жељени ефекат

Градски менаџер Горан Весић рекао је да је одлука о укидању забране продаје алкохолних пића ноћу донета, јер ноћна прохибиција није имала жељени ефекат да малолетна лица не купују алкохол.

Уједно се изашло у сусрет и трговцима којима је промет опао, а због катанца на трећој смени без посла је остало 200 људи, рекао је Весић.

"Остаје нам проблем који морамо да решимо као друштво, а то је да учинимо све да малолетне особе не могу да купе алкохол ни у које доба дана. Неопходно је да се иницирају промене закона које би дозволиле да трговци на каси ако сумњају да је лице малолетно, могу да му затраже личну карту на увид. У том случају трговци би могли да буду строже кажњени ако то не поштују и продају алкохол малолетним лицима", рекао је Весић.

Градски менаџер ће, како објашњава, у име Града Београда разговарати са надлежнима у полицији и Министарству трговине како би се нашао начин да се малолетници спрече да се купује алкохол.

Пракса која би могла да заживи код нас већ се примењује у Америци, па тако малолетник не може ни дању ни ноћу да купи алкохол.

"Само на такав начин ова одлука ће имати пун смисао и то је наш циљ", каже Весић.

Градски менаџер прецизира да удружење средњошколаца "Центар младих Србије" и Ђачки парламент Треће гимназије подржавају забрану којом малолетници не могу да купе алкохол.

"Од њих сам сазнао за сплавове који организују приватне журке и пуштају малолетнике да уз одређену суму новца конзумирају алкохол сумњивог квалитета", истиче Весић.

Да забрана продаје алкохола у ноћним сатима заиста није донела позитивне резултате, говоре и подаци Управе саобраћајне полиције.

Наиме, пре него што је донета одлука од јануара до јуна 2013. године 7.536 лица возила су под дејством алкохола, а у истом периоду 2014. године тај број је био чак и много већи - ухваћена су 8.173 лица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи