Божићни празници на селу, спој одмора и традиције

Божићни празници на селу постају све чешћи избор, посебно породица с децом из великих градова јер, уз одмор, упознају и обичаје. И овог Божића код домаћина из Туристичке регије Западна Србија стигло је највише гостију, који у том крају нису први пут.

Више од божићне трпезе најмлађе госте из Београда и Панчева занимала је чесница и оно шта ће у њој наћи.

"Ја сам нашла неко дрвo на коме су неки симболи", каже Маша Јовановић из Београда.

Петар Ненадовић из Панчева показује дрвенце које сведочи да ће хранити свиње током године.

И гости и домаћини Дацовићи радују се посебно Божићу, обичајима и зимском одмору на селу, а сви су већ као једна велика фамилија.

"Хтели смо да деца мало виде српске обичаје које код нас баш и немају прилике да виде, да се надишемо свежег ваздуха и да празник проведу у једној домаћинској атмосфери", каже Јована Јанковић.

"Нису имали прилике да доживе да буде слама на поду, да се бацају бомбоне, ораси, лешници по слами на Бадње вече, али прихватају и радосни су", каже домаћин Миломир Дацовић.

Сеоска домаћинства регије Западна Србија, која су била пионири сеоског туризма код нас, прва су понудила овакав спој зимовања и традиције, као готово заборављене празнике код баке и деке.

Мирослав Рађен каже да гости могу доживети нешто што свакако не могу доживети у граду, неке традиционалне лепе обичаје који су на неким местима помало заборављени, тако да је интересовање за прославу божићних празника и других традиционалних празника у том крају прилично велико.

У овој регији има више од 300 регистрованих домаћинстава са око 1.800 лежаја. Број и квалитет смештаја се из године у годину повећава, уз нове идеје, попут Божића у селу, које доводе и више гостију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи