Божић у Србији

Српска православна црква и верници прослављају Божић, дан рођења Христовог. По јубиларни, 25. пут испред Теразијске чесме ломљена је божићна чесница.

Широм Србије слави се Божић. Патријарх српски Иринеј служио је јутрос Божићну литургију у Саборној цркви у Београду, а у престоници је ломљена и божићна чесница.

Чланови Еснафа Уније пекара Србије направили су божићну чесницу састављену од 500 мањих делова и тешку 50 килограма, у којој се налазе три златна дуката.

Ове године, због све већег броја посетилаца манифестације, направљена је још једна чесница, пречника 2,5 метара и тешка 180 килограма, а ручна израда те чеснице трајала је пет часова, у чему је учествовало седам мајстора.

Поред чеснице, пекара "Браћа Станковић" даровала је грађанима у Београду 7.500 пекарских јединица спакованих у 2.500 пакетића, а Унија пекара Србије и ове године даровала је 2.500 божићних крстића.

Божићној литургији у Саборној цркви коју је служио патријарх присуствовао је и председник Србије Томислав Николић, а након службе, старешина Саборне цркве, протојереј-ставрофор Петар Лукић честитао је верницима Божић уз поздрав "Мир Божји – Христос се роди".

Прочитао је Божићну посланицу патријарха Иринеја, у којој се наводи да су нам данас више него икада потребни мир на земљи и добра воља међу људима и народима.

Уз богослужење и читање посланице патријарха Иринеја, у свим храмовима Поморавља, Ресаве и Левча – делова Епархија шумадијске и браничевске и уз присуство великог броја верника обележено је Рождество Христово.

Посебно свечано било је у црквама манастира Јошанице код Јагодине, Раванице код Ћуприје, где су мошти кнеза Лазара, Манасије код Деспотовца, у којој је сахрањен Стефан Лазаревић, Каленића код Рековца и Миљкова и других манастира код Свилајнца, који су по предању један од другога удаљени "дан хода".

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је са породицом присуствовао Божићној литургији у Храму Светих Кирила и Методија у новосадском насељу Телеп.

Вучевић је том приликом рекао да још једном свим грађанима који славе Божић по јулијанском календару пожелео добро здравље, мир и благостање.

"Највећи хришћански празник окупља вернике, и инспирише све нас да будемо бољи, да негујемо истинске породичне вредности, и да поступамо хумано једни према другима", рекао је Вучевић.

Обележавање Божића почело је првим поноћним литургијама, а уочи најрадоснијег хришћанског празника, патријарх Иринеј је синоћ служио бдење у Храму Светог Саве, након што је упаљен бадњак на платоу испред Храма.

Божић окупља целу породицу, а меси се чесница у коју се стављају новчић и разни други симболи. Ко од укућана нађе неки од симбола, верује се да ће на том пољу бити најуспешнији.

Поред СПЦ, Божић 7. јануара прослављају Руска православна црква, Грузијска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи