Који су приоритети српских универзитета

Универзитет у Београду већ неколико година добро је пласиран на међународним ранг листама. Универзитет у Новом Саду има бројне стартап и спиноф компаније. Универзитет у Нишу, признање Европске комисије. Све то треба предочити садашњим и будућим студентима, али и ресорном министарству.

За пласман на Шангајској листи, једној од листа за рангирање универзитета, битан је научноистраживачки рад. Зато се на Универзитету у Београду надају да ће нов циклус допринети нешто бољем финансирању истраживања, јер је то предуслов за постизање добрих резултата.

"Уколико то буде Универзитет у Београду има изгледа да остане на Шангајској листи. Следеће године ће скоро сигурно бити јер се гледају резултати из претходне године, али је веома важно за будућност да то финансирање буде пре свега стабило, и на неки неки начин адекватно", истиче ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић. 

Научноистраживачки рад и рад са студентима, међународни пројекти и сарадња са привредим, приоритети су Универзитета у Нишу.

"Универзитет у Нишу има жељу да буде један од бољих универзитета у Европи. На томе радимо и ми смо међу првим универзитетима који су добили такозвану Лабелу коју додељује Европска комисија", наглашава ректор Универзитета у Нишу Драган Антић.

Универзитет у Новом Саду ће боље промовисати своја достигнућа. Ректор Универзитета у Новом Саду Душан Николић каже да је тај Универзитет постао препознатљив по томе што има 124 спиноф и стартап компаније из области ИТ технологија.

"Очигледно је да наш универзитет, а и наши универзитети у Србији могу да понуде врло квалитетно образовање које омогућује брзо запошљавање и сасвим пристојне зараде. Али то треба предочити онима који те одлуке треба да донесу", указује ректор Душан Николић. 

А од половине јануара академска заједница требало би активно да се укључи у јавну расправу о предлогу Закона о регулисаним професијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи