Бадњак, слама и посна трпеза – обичаји који одолевају времену

Последњи дан поста, Бадњи дан, пун је симболике. Уноси се бадњак, симбол дрвета којим је, према предању, заложена ватра и загрејана пећина у којој је рођен Исус. Трпеза је посна, а верници се од раног јутра припремају за празник. Обичаји се током времена мењају, у градовима брже него на селу.

Обичаји слични као и у првим деценијама 20. века. Бадњи дан на селу, углавном, одолева времену.

И данас, верује се, са бадњаком у кућу улазе срећа и здравље. Што бољи примерак, година ће бити боља.

"Гледа се да бадњак падне на источну страну, одакле се очекује долазак Христов", каже Иван Кораћ из села Расна, општина Пожега.

Домаћин се некада дочекивао житом. Бадњак, медом.

Из куће су на Бадњи дан, због веровања, избацивани столови, столице, прибор. Храна се служила на поду, али ју је било у изобиљу. Слично је и данас.

Меси се чесница, окреће печеница. Задржао се, за децу, најзабавнији део. Расипање сламе. Спрема се и у градовима, али је прва станица углавном пијаца.

За породицу Стојчетовић од традиције је важнији дух празника. Празничних обичаја сећају се из детињства на селу. За Анино прво Бадње вече и за Алексу, желе макар слично.

"Онда смо пробали да у град пренесемо те сеоске обичаје колико је могуће. Радују се тим поклонима, наравно, али говорим о суштини Божића – радују се некој топлини тог дана у дому празника", прича Бојан Стојчетовић.

И свечаној празничној трпези.

"Деци значи да буде што обојеније, што разноликије. Имамо разна воћа, али није воће само по себи битно већ да буде што шареније", додаје Бојан Стојчетовић.

За старије, корисни обичај. Ко се током претходне године са неким завадио, на Бадњи дан треба да се помири.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи