Сеоба белих мантила тренд и ван Србије

У години за нама, Лекарска комора Србије издала је око 900 сертификата, који су лекарима потребни за рад у иностранству. Највише су их тражили млади доктори на почетку каријере. Међутим, у Лекарској комори тврде да то што су лекари сертификате узели, не значи да су и напустили земљу.

Да је српска лекарска диплома сигурна улазница за немачку медицину, потврђује пример Милице Цветковић, 29-годишње Београђанке која већ шест месеци ради у Хановеру.

"Ја сам овде у Београду волонтирала више од годину дана и просто више нисам могла да чекам и да зависим од туђих одлука. Иако сам се много трудила, запослење није било ни на видику", каже Милица Цветковић.

Да добије посао у Србији, више од две године трудила се и Ивана Кончаревић. Тренутно је у Немачкој.

"Надам се запослењу. Надала сам се да то неће морати да буде у Немачкој, али шта је ту је. Има назнака за запослење за младе лекаре и почетнике", каже Ивана.

Сертификати који су лекарима потребни за рад у иностранству, издају се од 2012. године. Те године издато је 240 сертификата, 2013. – 450, 2014. – 950, а прошле године око 900.

"То су углавном млади људи на почетку каријере. Они који одлазе трајно или мисле да ће отићи – то су они који дуго чекају на посао или специјализацију", каже директорка Лекарске коморе Србије Весна Јовановић.

Сеоба белих мантила тренд је који погађа многе земље, не само Србију.

Министар Златибор Лончар каже да Аустрији недостаје шест хиљада лекара, као и да одлазе лекари из Хрватске, Словеније.

"То је миграција лекара који иду тамо где су бољи услови. Не знам где ви видите да је то проблем у Србији. Србија је тај минимални проблем у односу на остале земље. Истичете да је тражило око хиљаду, а колико је отишло?", пита се Лончар.

Јовановићева каже да немају податке о томе колико је лекара заиста и отишло, као ни служба за запошљавање.

"С друге стране, сертификат се мора добити, ако одлазите на усавршавање или студијско путовање или било шта, где ћете, одлазите у земљу да се бавите струком", каже Јовановићева.

У години за нама, у Србији је 900 лекара добило посао, а 2.000 специјализацију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи