Селаковић: Јача контрола бележника и извршитеља

Бележници или извршитељи који свој посао не раде у складу са законом и свој посао и дужност обављају несавесно, биће дисциплински, а ако треба и кривично процесуирани због тога, поручио је министар правде Никола Селаковић.

Сва је прилика да ће се рад и поступање јавних бележника и приватних извршитеља боље и ефикасније контролисати убудуће, за шта ће се побринути Министарство правде. 

Министар правде Никола Селаковић каже да ће то омогућити најновије измене Закона о јавном бележништву, којим је боље дефинисана, а у неким стварима и појачана надлежност Министарства за контролу њиховог рада.

"Министарство ће тој области посветити добар део својих активности и напора, и где год буде уочено да постоје бележници или извршитељи који свој посао не раде у складу са законом и свој посао и дужност обављају несавесно, уследиће и њихово дисциплинско, а ако треба и кривично процесуирање због тога", поручио је Селаковић у разговору за Танјуг.

Када је реч о извршитељима, позив на дисциплинску одговорност предвиђен је на више начина, од кажњавања јавном опоменом, до новчаних казни, привремене забране обављања делатности, до разрешења с места извршитеља.

"Онај ко једном буде разрешен као извршитељ због тешког дисциплинског прекршаја не може никада више постати ни извршитељ, ни јавни бележник, ни судија, ни тужилац, а мислим да је идентична ситуација и у адвокатури", навео је Селаковић.

Када је реч о борби против корупције и формирању посебних одељења у тужилаштвима чији ће задатак то бити, Селаковић је подсетио да је Министарство правде радило на изради неколико веома важних нацрта закона, међу којима су кључни Нацрт закона о измени и допунама кривичног законика у области "Кривична дела против привреде", као и Нацрт закона о организацији и надлежности државних органа у борби против организованог криминала и корупције.

Селаковић је навео да је већина циљева и мера дефинисана Стратегијом истрага финансијског криминала, коју је Влада усвојила прошле године, на предлог Министарства правде, и да поменуте организационе измене управо представљају примену те стратегије.

"Нацрт Закона о организацији и надлежности државних органа у борби против организованог криминала и корупције предвиђа могућност увођења ударних група у јавним тужилаштвима у којима ће бити окупљени представници различитих државних органа. На почетку МУП-а, а касније и Управе царина, Пореске управе, Управе за спречавање прања новца, Народне банке Србије и осталих који би били корисни у раду тако организованих група", рекао је Селаковић.

Према његовим речима, предуслов за усвјање тог закона су измене и допуне Кривичног законика, а како је додао, уверен је да ће у наредна два месеца бити дефинисан предлог Закона о изменама и допунама кривичног законика, а после тога и Закона о надлежности и организацији државних органа у борби против организвоаног криминала и корупције.

Кад је реч о важном питању рационализације мреже апелационих судова, министар наводи да је пре месец и по дана формирана радна група чији је задатак анализа функционалност и потребе мреже апелационих судова како би се, евентуално, формирао један такав суд са седиштем у Београду и три одељења, у Нишу, Новом саду и Крагујевцу.

Министар је објаснио да се неће улазити у промену система без подробне анализе, али је истакао да је крајњи циљ формирање такве организације у којој ће постојати јединствена судска пракса.

"Многи кажу да је то могуће учинити само преко једног апелационог суда. Да ли ће то решити све проблеме? Неће, али свакако да ће моћи да реши многе проблеме које имамо данас. На томе се ради и очекујем да током ове године имамо анализу коју ће урадити радна група и да ћемо на основу ње заједнички моћи да размотримо шта нам је чинити", рекао је Селаковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи