Шабић: И даље се задржавају личне карте

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић упозорио је правна лица и предузетнике који се баве пословима приватног обезбеђења да задржавањем личних карата оних који улазе у објекте које обезбеђују недозвољено обрађују податаке о личности. Додао је да се тиме крши Закон о заштити података о личности.

Родољуб Шабић објашњава да овлашћење и потреба за провером нечијег идентитета увидом у идентификациони документ никад, осим када је то изричито предвиђено законом, не подразумевају задржавање тог документа.

Закон о приватном обезбеђењу не даје основ за задржавање личних докумената, па њихово задржавање представља несврсисходну, недозвољену обраду података о личности.

Задржавање докумената, такође, као и евентуално фотокопирање, извесно повећава и ризике могућих злоупотреба, указао је Шабић у писаној изјави медијима.

Повереник подсећа да је пре неколико месеци након упозорења, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић упутио свим полицијским управама у Србији акт којим је наложено "да одмах престану са задржавањем личне карте и друге јавне исправе са фотографијом лица којима се издаје дневна пропусница за улазак у објекте МУП-а и других објеката на територији Републике Србије где су полицијски службеници ангажовани на пословима обезбеђења".

"Реакција МУП-а на упозорење Повереника значила је прекид вишегодишње лоше праксе, а требало је и да буде користан пример за све друге субјекте који се баве сличним пословима. Нажалост, бројни субјекти који се баве пословима обезбеђења и даље настављају са поменутом лошом праксом", рекао је Шабић.

Повереник подсећа да су за кршење Закона о заштити података о личности предвиђене прекршајне казне од 50.000 до 1.000.000 за правно лице и од 20.000 до 500.000 за предузетника.

Најављује да ће у складу са својим обавезама поступати по пријавама грађана и подносити захтеве за покретање прекршајног поступка, али да сматра далеко целисходнијим и одговорнијим да субјекти који врше послове обезбеђења своје поступање сами доведу у склад са законом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи