Обичаји за Бадњи дан

По обичају божићно дрво - бадњак, за које се верује да доноси срећу, здравље и напредак, сече се у рано ујутро. Бадњак се у дом уноси у вечерњим сатима када се и пали, а уз дрво се дарује и жито да би наредна година била родна.

У појединим крајевима Западне Србије по бадњак се креће у предвечерје Бадњег дана. То је прилика за дружење комшија, којима трубачи употпуњују божићну атмосферу, која иде уз песму и молитву.

"Када се прилази бадњаку, прекрсти се - у име Оца и Сина и Светога духа и замахом у три потеза се сече млад цер и очита се молитва помози Боже и бадњаче", каже Иван Кораћ из села Расна код Пожеге.

Иако је у Русији божићно дрво јелка, у Србији се у крајевима где преовладавају четинари, трага  за бадњаком, дрвом које краси карактеристично жуто лишће.

"Може буково, церово, храстово, али идемо даље па тражимо", рекао је Владета Радовић из села Јабланица из Општине Чајетина.

На Бадњи дан обавезна је посна трпеза, а разноврсност јела зависи како од спретних руку домаћице, или домаћина, тако и од расположивог кућног буџета. Али не треба мислити само на јело и пиће.

"Првенствено треба мислити на молитву, па онда треба да буде и трпеза, то се зове трпеза љубави, како ова посна за Бадњи дан, тако и мрсна на Божић", објашњава протојереј ставрофор Ненад Величковић.

Антрополог Софија Костић рекла је да се на Бадњи дан нико не позива, на Божић се не ради и не даје се ником ништа из куће, да се не би изнели богатство и срећа. Додаје да се не дарује на Божић нико осим укућана.

Духовници кажу да ни у чему не треба претеривати, већ за божићне празнике искориситити да се испоље најлепше људске врлине љубав, мир и слога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи