Канкараш: Увести црногорски језик и у Врбас

Генерални конзул Црне Горе у Сремским Карловцима Миодраг Канкараш изјавио је да постоје сви услови да црногорски језик буде уведен у службену употребу и у Врбасу.

"Захев је обновљен и рачунамо да Врбас, који апсолутно то заслужује, треба да има у службеној употреби црногорски језик. Из остварења права на употребу језика, црпе се и друга права која су значајна за било коју националну заједницу", рекао је Канкараш за новосадски Дневник.

Лист подсећа да је црногорски језик за сада уведен у званичну употребу у Малом Иђошу, а Канкараш сматра да и Врбас испуњава све услове за то.

Тај предлог је већ био на дневном тамошњег парламента, али није прихваћен.

"Мислим да се неке почетне страсти око питања језика, присутне у претходном периоду и у Црној Гори, лагано стишавају. Како год то доживљавали, то је законско право и не само то", рекао је Канкараш.

Конзулат Црне Горе у Сремским Карловцима је други по реду у Србији, а у плану је, уколико се стекну услови, и отварање одељења или канцеларије генералног конзулата у Врбасу, рекао је он.

Канкараш је рекао да су амбиције појединих удружења биле да црногорски конзулат буде у Врбасу, месту Ловћенац или у Новом Саду, али да је економски моменат био пресудан, будући да је конзулат у Сремским Карловцима смештен у згради Магистрата без накнаде.

Циљ је, како је објаснио, приближавање простору где највећи број људи црногорске националне заједнице живи, а то су Врбас, Кула, Мали Иђош.

У Србији, према попису из 2011. године, живи 38.500 Црногораца, од чега око 25.000 у Војводини, напоменуо је Канкараш.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи