Станојевић: Неопходне оштрије казне за насилнике над женама

У Србији су прошле године 36 жене умрле од последица насиља у породици. И надлежни и организације које се баве борбом против насиља најављују бољу заштиту жена и веће казне за насилнике.

Координаторка Саветовалишта против насиља у породици Весна Станојевић рекла је гостујући у Дневнику РТС-а да је реч о огромном броју жена које су у претходној години у Србијив умрле од последица насиља.

"Очекујем да ће, као што је најављено, ова година бити проглашена годином борбе против насиља над женама. Верујем и да ће измене кривичног и породичног закона донети адекватне промене и да ће се ефикасније решавати тај пронлем", каже Станојевић.

Према њеним речима, поступање по породичном закону је знатно спорије и треба да буду у кривичном закону како би се случајеви породичног насиља решавала по хитном поступку.

"Нама су сигурне куће пуне жена које се и у време новогодишњих и божићних празника склањају од насилника. На потезу је сада министартсво правде која треба да упути предлог скупштини", рекла је за РТС координаторка Саветовалишта против насиља у породици.

Саветовалиште има могућност да неке ствари решава али се не можемо без државе и институција. Због тога, како каже Весна Станојевић, само заједничком сарадњом може да се реши проблем породичног насиља.

"Мора тачно да се зна надлежност полиције и тужилаштва како би се хитно деловало ако већ постоји индиција да се насиље дешава", рекла је Станојевић.

Примена Истанбулске конвенције од Нове године требало би да омогући ефикасан систем заштите жртава породичног насиља и благовремено санкционисање насилника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи