Прихватилиште претесно за бескућнике, неопходна топла одећа и обућа

Са хладним данима једно место у Београду постаје претесно да прими све оне који немају где, али никада никог нису вратили на улицу. У Прихватилишту за одрасле у Кумодрашкој улици су тренутно 142 корисника, 38 више него расположивих кревета. Топла одећа и средства за хигијену најпотребнији су у ове хладне дане.

У Прихватилиште за одрасле долазе и они који су читавог живота живели у беди, на ивици, али и они који су некада имали све - и дом и породицу и пријатеље, а онда су остали без игде ичега.

Неке је живот изненадио, а многе најближи разочарали...

Ту има и света са маргине - коцкара, алкохоличара, наркомана. Много је болесних, непокретних, дементних.

Стручна сарадница у Прихватлишту Маријана Куртић каже да су капацитети пуни - у Прихватилишту које располаже са 104 кревета, тренутно су смештена 142 корисника. Међутим, то није коначан број.

"Свакодневно око седам, осам људи дође на топли оброк, хигијенску обраду, или по топлу гардеробу. Корисници на смештају добијају уточиште, оброк, спавање, хигијенску помоћ, али и топлу реч и руку запослених", каже за РТС Маријана Куртић.

Они који су овде били 31. децембра, Нову годину дочекали су у веселој и празничној атмосфери.

"Потрудили смо се и било је весело, празнично, није се знало ко је запослен а ко корисник. Пустила се и по нека сузица", каже сарадница.

Додаје да се Београђани одазивају позивима за помоћ, али да је увек потребно још - гардеробе за хладне дане, још доњег веша, чарапа.

Неопходни су шалови, капе и рукавице, али и пелене за одрасле, хигијенска средства...

Што се тиче хране, могуће је донети само индустријски произведену храну, са декларацијом, али не и ону која је спремана код куће - из безбедносних разлога.

Метеоролози и за наредне дане најављују хладно време, те ће сви који немају дом овде потражити помоћ. Ово прихватилиште, једино на територији Београда, ради 24 сата дневно 365 дана у години и позива све који то могу да му помогну у раду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи