Предложене строге казне за употребу пиротехнике

Особе које паљењем пиротехничких производа нарушавају јавни ред и мир или угрожавају сигурност грађана биће кажњене са 10.000 до 50.000 динара или радом у јавном интересу од 40 до 120 часова, превиђено је Предлогом закона о јавно реду и миру.

Предложени акт се налази у скупштинској процедури па би, ако буде усвојен, можда новогодишњи и божићни празници следеће године могли да прођу и са мањом употребом пиротехничких средстава.

Предложено је да се особе које пуцањем из ватреног или другог оружја или имитације оружја нарушавају јавни ред и мир или угрожавају сигурност грађана казне новчаном казном од 50.000 до 150.000 динара или казном затвора од 30 до 60 дана.

Законом је предвиђено и да онај ко просјачењем угрожава спокојство грађана или нарушава јавни ред и мир буде кажњен новчаном казном од 5.000 до 30.000 динара или казном затвора до 30 дана, док ће онај ко организује или за просјачење користи децу бити кажњен од 50.000 од 150.000 динара и казном затвора од 30 до 60 дана.

Ко се бави врачањем, прорицањем судбине, тумачењем снова или сличним обмањивањем на начин којим узнемирава грађане или нарушава јавни ред и мир - казниће се новчаном казном од 10.000 до 50.000 динара или радом у јавном интересу од 40 до 120 часова.

Предвиђено је и да они који се одају проституцији или уступају просторије ради проституције буду кажњени новчаном казном од 50.000 до 150.000 динара или казном затвора од 30 до 60 дана. Ко малолетном лицу уступа просторије ради проституције - казниће се затвором од 30 од 60 дана.

Предложеним законом уређује се и начин прикупљања добровољних прилога који се прикупљају посредством хуманитарних и других удружења, уз обавештавање надлежне организационе јединице Министарства унутрашњих послова.

Како је предвиђено, ко прикупља добровољне прилоге без обавештавања надлежног органа или у току прикупљања добровољних прилога угрози спокојство грађана или наруши јавни ред и мир - казниће се новчаном казном од 10.000 до 50.000 динара или радом у јавном интересу од 40 до 120 часова.

Надлежни органи за одржавање јавног реда и мира су Министарство унутрашњих послова, комунална полиција, инспекцијски органи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи