Једина жеља миграната – да нема рата

Мигрантска криза обележила је 2015. годину. Кроз Србију је прошло више од 600.000 миграната и избеглица, већина је у земљу ушла из Грчке и Македоније, преко Прешева.

Око поноћи стигла је група од пар стотина миграната до Прихватног центра. Већина долази из Авганистана. Новогодишња жеља им је само једна, да нема рата.

Мигранти кажу да више не желе да буду избеглице, да само желе мир и повратак кући.

У Прихватном центру је радна атмосфера. Окићена јелка испред зграде за регистровање и удаљени звуци петарди и ватромета једини су знаци празничне атмосфере. Екипе ангажоване у Центру по 24 часа и током новогодишње ноћи уобичајено раде, региструју, фотографишу, збрињавају.

"Ми смо ту, морамо да помогнемо овим људима и да им олакшамо ових неколико сати које овде проведу", каже Срђан Ристић из Комесеријата за избеглице и миграције.

Има капацитета и за дуже збрињавање миграната, топлих соба са креветима, али не остају дуго, свега пар сати.

И на десет степени испод нуле после регистровања настављају пут, аутобусом или возом. У Прихватном центру их дочекују и волонтери.

"Ја нисам само докторка овде, разговарам са њима, знам арапски, дајем им информације да се лакше снађу", истиче Маја Аси из Израела.

Претходних дана сва деца која су прошла кроз Прихватни центар добијала су пакетиће, поклони ће их чекати и наредних дана.

Последњег дана 2015. године у Прешеву је регистровано 3.500 миграната из Сирије, Авганистана и Ирака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи