Јанковић: Инцидент у трамвају недопустив

Заштитник грађана Саша Јанковић каже да су особе са инвалидитетом можда најугроженија група у Србији која свакодневно остаје ускраћена за низ својих права и оцењије да су инциденти у београдском превозу показали колико нам је свест по том и неким другим питањима јако ниска.

Представница Удружења слепих и слабовидих Србије "Бели штап" Весне Несторовић у пратњи пса водича избачена је у понедељак из аутобуса градског превоза. Подсећајући да је ове године донет Закон о кретању уз помоћ пса водича, што је један од ретких позитивних помака у тој области, Јанковић је истакао да је добро што се ГСП извинио путници.

"То је јако добро и једино нормално што се могло десити у оваквј ситуацији", рекао је Танјугу Јанковић.

Оценио је да су инциденти у београдском превозу показали колико нам је свест по том, али и неким другим питањима јако ниска.

Према његовим речима, то се могло видети на основу понашања возача, али и неких путника.
Омбудсман је најавио да ће се постарати да све локалне самоуправе додатно обавесте јавне превознике о законским одредбама и њиховој обавези да их поштују.

"Надам се да ће то смањити могућност да се овакви недопустиви, незаконити и крајње ружни догађаји понове", рекао је Јанковић напомињући да као грађани морамо бити свесни својих и туђих права.

Како је оценио, државни органи, пре свега, органи локалне самоуправе, па и они који обављају некакву јавну службу морају бити свесни законских прописа, али морају да буду и одговорни за непознавање тих прописа.

"Надам се да ће овај ружни догађај, не само незаконит, већ и дубоко људски ружан због свих околности, на неки начин допринети да се свест по овом питању ипак промени", рекао је Јанковић.

Навео је и да се нада да ће сви, укључујући невладине организације, грађане и државне органе, предузети све што је могуће да таквих ситуација буде што мање и да се никад више и не понове.

Инцидент у превозу осудили су Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић, као и градски менаџер Горан Весић.

Министарство је поручило да понашање возача представља нарушавање основног права на слободно кретање подсећајући да су све организације, правна и физичка лица, по Закону о кретању уз помоћ пса водича, обавезни да усагласе одлуке и начин рада са одредбама тога закона и на тај начин омогуће несметано кретање и боравак особа које се крећу уз помоћ пса водича.

И повереница је изразила забринутост због учесталих проблема са којима се суочава представница удружења за слепих и слабовидих Србије "Бели штап" због тога што се креће уз помоћ пса водича и поручила надлежним институцијама да су дужни да свима обезбеде поштовање људских права.

Да је несхватљиво и скандалозно понасање возаца ГСП-а према слепој особи којој није дозвољено да уђе у возила са псом водичем, и то два пута, сматра и Омеровић.

"То није само кршење закона по којем слепе особе могу у пратњи пса водича улазити у возила јавног превоза, то је пре свега нехумано. Какви смо то људи постали када се овако понашају запослени у јавном сектору и то према хендикепираној особи?", упитао је Омеровић.

Омеровић сматра и да руководство ГСП-а треба да организује обуку возача и запослених на тему поштовања људских права и закона.

И градски менаџер сматра да је избацивање слабовиде жене из аутобуса ГСП-а скандалозно и недопустиво.

"То је недопустиво, сви смо били згрожени", рекао је Весић и захвалио се медијма који су, како је рекао, то брзо открили, да би одмах Град реаговао.

ГСП Београд се извинио Весни Несторовић оценивши да је возач направио велики пропуст због чега ће против њега бити покренут дисциплински поступак.

Несторовић је у понедељак, у 15.30 сати, на стајалишту код Каленић пијаце, ушла у ауботус на линији 25П, у пратњи пса водича.

Возач који је управљао тим возилом је тражио да напусти возило, а касније је, у изјави, нагласио да је то учинио јер је аутобус био препун путника и био је забринут за њихову безбедност, јер пас није имао заштитну корпу.

Несторовић је, како су потом пренели медији, јуче поново доживела исту непријатност у трамвају на линији 14.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи