Пред судовима у Србији хиљаде захтева за рехабилитацију

Више од 13.000 захтева за рехабилитацију поднето је током протекле деценије, а од 1. јануара прошле године до 31. јула укупно је исплаћено више од 737.000 евра особама за које су виши судови утврдили да су у комунистичко доба била прекршена њихова права.

Како наводи БИРН, 25 виших судова у Србији добило је укупно 13.079 захтева за рехабилитацију од којих је између априла 2006. и децембра 2015. године позитивно решено 7.116 случајева.

Након што виши суд донесе одлуку о рехабилитацији, породица рехабилитоване особе може тражити враћање имовине и поднети захтев за компензацију.

Из Министарства правде Србије су за БИРН изјавили да је од 1. јануара 2014. до 31. јула 2015. године укупно исплаћено 737.804 евра особама чија су права, према одлукама виших судова, прекршена у комунистичко време.

Српски судови рехабилитовали су бивше владине функционере, градоначелнике, обичне грађане, али и чланове бивше југословенске краљевске породице Карађорђевић.

Након рехабилитације последњег југословенског краља Петра Другог у септембру, потомци бивше краљевске породице немају више законских препрека да траже враћање одузете имовине, која према извештајима медија вреди више десетина милиона евра, а која укључује виле, куће, земљишта, намештај и уметничка дела.

Србија је ове године рехабилитовала четничког вођу Драгољуба Дражу Михаиловића, који је погубљен 1946. због велеиздаје и сарадње с нацистима.

Суд сада разматра захтев за рехабилитацију Милана Недића, премијера профашистичке марионетске владе која је владала Србијом од 1941. до 1944.

Током тог периода, Недићева администрација је сарађивала с нацистичким режимом и помогла злочине тог режима.

Процес рехабилитације Недића, који је почео у децембру у Београду, изазвао је негодовање јавности, а критичари овог процеса кажу да то сугерише да је Србија спремна да опрости фашистичким сарадницима и ратним злочинцима.

Од 25 судова, највећи број захтева за рехабилитацију одобрили су судови у Београду, а потом у Новом Саду.

У поређењу са другим регионима Србије, судови у Војводини су добили највећи број захтева због контроверзне ситуације у покрајини током и након Другог светског рата.

Наиме, током рата Војводина је била подељена између Хрватске и Србије. Западни део покрајине био је под ингеренцијом Независне државе Хрватске, а источни под ингеренцијом владе Милана Недића.

Покрајина је у то време имала мешовито становништво, са великим бројем етничких Немаца и Мађара.

После Другог светског рата, југословенска комунистичка влада је у знак одмазде протерала већину Немаца и одузела њихову имовину.

Југословенска влада је такође конфисковала земљу од богатих земљопоседника.

Они и етнички Немци којима је имовина била одузета, поднели су највише захтева за рехабилитацију у Војводини.

Србија је усвојила закон о рехабилитацији 2006. године и тиме омогућила да особе или породице тих особа, који тврде да им је комунистички режим угрожио животе или слободу, поднесу захтев за рехабилитацију.

Овај закон је, како наводи БИРН, један од неколико усвојених након свргавања Слободана Милошевића 2000. године, а с циљем постизања правде за особе које су током комунистичког периода након Другог светског рата биле прогањане или им је одузета имовина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи