Психолошка помоћ оболелима од рака

Обелелима од канцера и њиховим породицама осим медицинске, потребна је већа психолошка помоћ. Саветовалиште Института за онкологију и радиологију Србије више од 17 година помаже особама са малигним обољењем и то је једино саветовалиште тог типа у Србији.

Од прошлог месеца у њему се спроводи посебан пројекат "Верујем у живот" намењен психосоцијалној рехабилитацији оболелих и члановима њихових породица. Лорета Вуковић оперисала је карцином након чега је упућена на 22 терапије зрачењем. У саветовалиште долази једном недељно.

"Они ми пружају подршку као и ови људи који су ту. Иначе, лакше је отворити се пред непознатим. Много значи та подршка јер су они у свакодневном контакту с људима који имају рак. Ја се сад осећам далеко боље, чак као и да немам рак, да ли се проширио, да ли га имам -немам видећемо. Ја сам у реду", каже Лорета Вуковић

Сазнање да имате рак један је од најтежих момемата у животу човека сматрају стручњаци.

"Често се појављују страхови, најпре егзистенцијални страх, затим страх од смрти, страх од патње а могу бити и други као што је страх х од нежељеног ефетка терапије", наводи Марија Андријић, психолог.

Последице које могу настати у току лечења углавном су видљиве од губитка косе, трепавица, промена на кожи...

"Јако је важно припремити пацијенте на ту промену која ће сигурно доћи и да се пацијент на то припреми, конкретно за косу например која ће сигурно опасти, али набавиће се перика слична својој коси, сличне боје и облика. То је једно, а с друге стране да буде та стална свесност да ће промена проћи. Коса ће порасти", каже Анета Ћурчић, дефектолог.

Охрабривање и подстицај позитивних ставова од великог су значаја за исход терапије онколошких пацијената, кажу у удружењу жена оболелих од рака дојке.

"Пратеће појаве у току терапије су велики стрес за човека који није информисан нити упућен. На крају он и није лекар да би све знао. Страхови су велики и психолошка помоћ је заиста неопходна", каже Домина Спасић из Удружења "Будимо заједно".

Врата саветовалишта за пацијенте из целе Србије отворена су сваког дана од 7 до 19 часова Заинтересованима ускоро ће се делити и водич са битним информацијама.

"Садржи основне информације, шта је потребно за први преглед, шта је потребно за хемиотерапију, шта треба спремити за конзилијум, а шта да би заказали дневну терапију или зрачење. Наше одељење је, могу слободно да кажем, једна врста медијатора између лекара с једне и пацијената с друге стране", истиче Светлана Берет, начелник Саветовалишта.

Стручњаци Института подсећају да је број телефона 011 2067158 отворен не само за пацијенте, већ и за стручну помоћ у усавршавању свих који се баве психосоцијалном подршком у области онкологије. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи