"Врањско позориште загађено истим оплатолом као зграде у Београду"

Институт "Винча" је утврдио да је оплатно уље којим је током реконструкције загађено позориште "Бора Станковић" у Врању, исто оплатно уље којим су загађене зграде у насељу "Иво Лола Рибар", као и Институт за мајку и дете у Београду, рекла је директорка лабораторије за физичку хемију Института "Винча" Милица Мачета Канински.

Милица Мачета Канински каже да су стручњаци Института "Винча" до сада санирали више од 10.000 квадрата загађеног стамбеног простора оплатним уљем у Београду и Новом Саду, као и да је након завршене деконтаминације то потпуно безбедан простор за живот.

"Институт 'Винча' се последњих годину и по дана бави проблемом зграда које су загађене неисправним оплатним уљем од којих је највећи број загађених зграда у Београду али их има и у другим деловима Србије", истакла је Милица Мачета Канински.

Директорка је одборницима у Скупштини Града Врања рекла да успешан третман деконтаминације преставља природни процес разградње штетних једињења из оплатног уља.

"Такво оплатно уље спада у резистентне органске загађиваче који могу бити и мутагени и канцерогени међутим третман који се примењује је такав да сво загађење из бетона може бити извучено", рекла је Милица Мачета Канински и додала да ће након завршеног третмана деконтаминације врањско позориште бити потпуно безбедно.

Навела је и да је оплатно уље које је изазвало загађење у "смрдљивим зградама" у Београду и Врању пореклом из Србије, а претпоставља се да је реч о грубој грешки произвођача који је истрошено моторно уље, које сме да се рециклира и да се у таквом облику употребљава, уместо на рециклажу послао директно на тржиште.

"Оплатол који је изашао на тржиште је имао технички лист који је једини потребан да се он нађе у продаји по нашим важећим законима и правилницима а који говори о томе какве су му физичке карактеристике али не и о хемијском саставу јер хемијски састав није обавезан", рекла је директорка.

Додала је и да у Србији не постоји правилник који одређује каквог хемијског састава мора да буде грађевински или помоћни грађевински материјал да би могао да изађе на тржиште.

Градоначелник Врања Зоран Антић је рекао одборницима Скупштине Града Врања да је због загађења зидова одређеном врстом оплатног уља током прве фазе изградње позоришта "Бора Станковић" локална самоуправа против Н. Н. лица предузела одређене правне радње као и да очекује да у току судског процеса буде утврђено ко је и на који начин одговоран за загађење зидова позоришта.

Да са зградом позоришта нешто није у реду алармирали су у септембру радници градског "Водовода" који су након неколико дана проведених у подруму зграде где су радили на водоводној и канализационој мрежи добили главобољу и мучнину, након чега су радови обустављени а позвани су стручњаци из Института Винча да утврде о каквом се загађењу ради.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи