Трибина: Српско друштво толерантно на корупцију

Толерантност српског друштва на корупцију сложено је питање, као и колико је у неким ситуацијама друштво принуђено да прибегава коруптивним радњама, рекла је директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић.

Татјана Бабић је на трибини "Толеранција на корупцију" на Факултету политичких наука рекла да су у одређеним ситуацијама, за неке услуге које би требало да се добију без накнаде, људи принуђени да прибегавају корупцији.

Бабићева је указала на значај едукације деце и младих од што ранијег узраста, наводећи и да Агенција за борбу против корупције ради на томе и да је организовала конкурс за децу под називом "Да ли треба да будем храбар да бих био поштен?".

Председник Одбора Агенције за борбу против корупције Зоран Стојиљковић сматра да је српско друштво високо толерантно на корупцију, зато што је навикнуто да живи са њом и мисли се да је то начин живота, "нека врста фактума" на овим просторима, не само у Србији.

"Уколико желимо особе са интегритетом и мању цену коруптивних шема на транзиционе демократске промене, претпоставка је да препознамо корупцију и да не пристајемо на њу", рекао је Стојиљковић.

Како је рекао, у Србији је корупција нека врста традиције.

Сви су, како је истакао, као клинци читали Глишићеву "Главу шећера" и схватали да нешто треба да се "подмаже" ако се мисли да се оствари нека корист и додаје да је то "превише традиције".

"Она се обнавља кад се живи у сиромаштву и кризи, кад људи имају ултимативне потребе чије се задовољавање на неки начин не може одложити, попут рецимо квалитетне и хитне здравствене услуге, или запосљавања деце", рекао је Стојиљковић.

Оценио је да се у тим ситуацијама, када су добра ограничена, а интерес да се до њих дође огроман, при чему је и администрација непрофесионална, јавља корупција.

На трибини "Толеранција на корупцију", коју је организовала Омладинска демократска асоцијација, говорили су и бивши члан и председник Одбора Агенције за борбу против корупције Чедомир Чупић и новинарка КРИК-а Драгана Пећо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи