Ко ради на одређено, а ко нема довољан фонд часова?

Ни после састанка министра просвете с представницима синдиката нема решења о питању укрупњавања норме часова. Наиме, док поједини наставници немају довољан фонд, други су запослени на одређено време. Синдикати упозоравају да места за манипулације има, јер многи директори не објављују тачне податке о запосленима.

Ко ради на одређено, а ко нема довољно да испуни норму? То питање просветари постављају годинама. Тврде, тачним подацима се манипулише. Неке бројке се ипак знају.

У основним и средњим школама запослено је 108.000 просветара. Више од 16.000 ради на одређено, а 3.277 је технолошки вишак.

И још хиљаде, тврде синдикати, немају довољан фонд часова, а нови уговори на одређено се потписују, супротно начелном залагању за укрупњавањем норме.

Наставница из Врања не жели лицем пред камере. Боји се да додатно не погорша ситуацију.

"Радим у три школе, али насупрот прошлој години када сам била 100 посто запослена, сада у све три школе имам 55 одсто. Само 20 посто имам на неодређено после толико година у образовању", каже наставница друштвених предмета из Врања.

У Београду, ситуација је најдрастичнија. У синдикатима кажу да више од половине директора основних и средњих школа не доставља податке о броју запослених са недовољним бројем часова.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић каже да директори "не желе, или не морају, или се јогуне, или се противе" да поштују оно што би, истиче Јанковићева, требало да буде светиња, а то је закон.

То су представници синдиката и питали министра. Решење се не назире, а забрана запошљавања у јавном сектору је продужена.

"Договорено је да радне групе за праћење ангажовања запослених у установама образовања и васпитања, у којима су и представници синдиката, наставе даље да прате на терену ангажовање запослених", наводи се у саопштењу Министарства просвете.

Одговорних је, кажу у синдикатима, више, али су инспекције најслабија карика.

Проглашавају се ненадлежним, добацују из области просвете у надлежност Министарства рада.

"Онај ко крши закон мора да буде санкционисан. Не можемо да гледамо ко је чији и докле више ко је чији – него ко поштује и ко не поштује", наглашава Јанковићева.

Обавеза да се на сајту Министарства просвете објаве и редовно ажурирају подаци о наставницима који немају довољан број часова, никада није заживела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи