ОЕБС: Претплата не би требало лоше да утиче на мањинске програме

Шефица Одељења за медије ОЕБС-а у Србији Гордана Јанковић оценила је да увођење претплате на јавне сервисе у Србији не би требало лоше да утиче на извештавање и слободу медија на језицима националних мањина, јер су припадници тих заједница такође грађани који ће доприносити плаћању такси за њихово функционисање.

"Неопходно је да се потребе свих грађана задовоље кроз програме јавних медија. Прелазак на таксу ће донети и могућност независнијих уређивачких политика, иако ни до сада није сугерисано да је током ове прелазне године, било одређених захтева од стране финансијера", рекла је Гордана Јанковић на скупу "Слобода изражавања унутар војвођанских националних заједница" у Новом Саду.

Она је оценила да је јако важно да мањинске заједнице имају исту врсту информисања на својим језицима, да имају комуникацију у оквиру заједнице, да комуницирају са другим мањинским заједницама, али и да генерално буду у контакту и са већинским.

"То омогућава добро информисање, развој демократских институција, поштовање права, али што је најважније, тако имамо информисано одлучивање грађана када се од њих тражи глас на изборима", додала је Гордана Јанковић.

Подсетила је да нови медијски закони из 2014. године дају право да мањинске заједнице имају неколико врста правно организованих медија, финансираних кроз фондације националних савета, које онда могу подржати и приватне, али и медије цивилног друштва, као опцију која није толико добро истражена, а требало би да буде.

Заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права националних мањина Ева Вукашиновић рекла је да се питање слободе изражавања у мањинским медијима не може посматрати одвојено од већинских медија.

"Мањински медији су пресликани већински, посебно ако се поставља питање негативних утицаја странака на уређивачку политику. Чини се да држава није јасно одредила циљеве који се тичу приватизације мањинских медија, па су препоруке експертских мисија да се преиспита могућност њиховог даљег финансирања", упозорила је Ева Вукашиновић.

Према њеним речима, држава мора да се одлучи да ли жели мањинску самоуправу или не, а ако је жели у овом облику, онда треба представницима мањинских заједница да омогући да уређују своје медије.

Председник извшног одбора Независног друштва новинара Војводине Недим Сејдиновић рекао је да ће Медијска коалиција пет новинарских удружења активно учествовати у процесу измене Закона о националним саветима, јер неке ствари за које се мислило да ће бит решене медијским законима, а тичу се мањинских медија, нису у довољној мери покривене.

"Пре свега се то тиче слободе изражавања и проналажења неких унутрашњих механизама како да се она обезбеди. Поједини мањински савети су предложили добра решења, да на пример заједно са медијским удружењима израде унутрашње смернице саморегулативе", рекао је Сејдиновић.

Округли сто и пројекат организовало је Независно друштво новинара Војводине, уз подршку Министарства културе и информисања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи