Читај ми!

Покрајински омбудсман тражи измену Закона о бесплатној правној помоћи

Покрајински омбудсман апеловао је да се што пре усвоје измене Закона о бесплатној правној помоћи, јер предвиђају бесплатну правну помоћ и за избегле, прогнане и расељене, као и за тражиоце азила.

"Изузетно је важно да овај закон буде што пре усвојен, с обзиром на ситуацију са избеглицама у Србији", наводи се у саопштењу омбудсмана.

Оцењено је да измене закона треба да буду усвојене и због тога што предвиђају да право на ту помоћ у одређеним поступцима имају и деца, ментално недовољно развијене или душевно оболеле особе, као и особе које остварују правну заштиту од породичног насиља, тортуре или трговине људима.

"Неповољан социјални статус појединаца може да утиче на остваривање права на једнак приступ правди и правично суђење. То право је зајемчено Уставом Србије и садржано је у још најмање четири међународна документа, као и у седам закона, једној републичкој стратегији и једној покрајинској одлуци", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је успостављање система бесплатне правне помоћи једна од обавеза Србије и у процесу придруживања Европској унији, нарочито у оквиру преговарачких поглавља 23 и 24, која се односе на правосуђе и основна права, правду, слободу и безбедност.

"Са повећањем свести грађана о сопственим правима, али и са све већим сиромашењем становништва, правни савети, писање поднесака или заступање, како пред судовима тако пред органима управе, потребно је све ширем кругу грађана", оцењује се у саопштењу.

Покрајински омбудсман је навео да је у свега 28 од 45 локалних самоуправа у Војводини организовано бесплатно пружање правне помоћи, док у осталима није.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи