Нових седам милиона евра од ЕУ за Србију

Европска унија и партнери почињу реализацију посебне мере помоћи вредне седам милиона евра за Србију, у сврхе решавања избегличке кризе, а тим поводом је шеф Делегације ЕУ у Београду Мајкл Девенпорт уручио партнерима уговоре о бесповратној помоћи.

Уговоре су потписали ЕУ и њени партнери - Комесаријат за избеглице и миграције Србије и организације цивилног друштва "Hilfe zur Selbsthilfe (ХЕЛП), "Arbeiter Samariter Bund" (АСБ) и Дански савет за избеглице (ДРЦ), а средства ће бити искоришћена за повећање оперативних капацитета националних и локалних надлежних органа у Србији као и за набавку опреме неопходне за помоћ избеглицама.

Давенпорт је, у изјави новинарима након уручења уговора, рекао да су четири уговора закључена по убрзаном процесу и захвалио свим партнерима, а нарочито Комесаријату који, како је приметио, несебично ради и посвећује време избеглицама.

"Драго ми је што је Европска комисија препознала потребе. Дошло је до заједничке анализе потреба и овај пакет представља реакцију на конкретне потребе Србије у суочавању са овом кризом", истакао је Давенпорт.

Додао је да је Директорат ЕУ за хуманитарну помоћ и цивилну заштиту определио додатних 8,5 милиона евра за хуманитарну помоћ Србији и Македонији, а да је Европска инвестициона банка издвојила још пет милиона евра ових дана као допринос Фонду за мигранте и избеглице који је недавно основала Банка за развој Савета Европе.

"Укупно, реч је о доста великим сумама. ЕУ је потпуно посвећена сарадњи са Србијом у вези са овом кризом", указао је Давенпорт нагласивши да Србија има веома битну улогу те да "само заједно можемо да успемо да решимо ове заједничке изазове и проблеме".

Комесар за избеглице и миграције Србије Владимир Цуцић је рекао је да је задовољан и захвалан што је Делегација ЕУ тако брзо реаговала у правцу помоћи Србији у решавању више него тешких изазова који су пред нама, нарочито у време зиме која само што није почела.

Цуцић је навео да је на рути кроз Србију ангажовано више од 350 људи, при чему велики број њих већ неколико месеци ради без накнаде, те ће средства бити употребљена у те сврхе, као и за опоравак објеката за хитан смештај и транзит и покривање елементарних трошкова.

"Србија је до сада преко 90 одсто свих средстава обезбеђивала из сопствених ресурса и из ресурса локалних заједница и јасно смо рекли да више немамо снаге да издржимо, те су нам ова средства и те како добродошла", рекао је Цуцућ.

Према његовим речима, 19 локација тренутно функционише као трајни или као привремени транзитни центри.

Цуцић је додао да, имајући у виду закључке из Брисела, треба одговорити на битно повећане захтеве те да ће један број објеката који су већ у функцији, као што су Босилеград, Димитровград, Пирот, центар у Крњачи, свакако бити што пре реконструисани, а и један број нових објеката на рути ће бити ревитализован.

Марина Кремонезе из ДРЦ-а захвалила се државним органима Србије - Комесаријату за избеглице и миграције, Министарсту за рад, запошљавање и социјалну политику, Министарству унтурашњих послова и свим другим министарствима за ефикасно управљање избегличком ситуацијом.

Средства о којима су потписани данас уручени уговори потичу из посебне мере коју је Европска комисија усвојила 7. октобра, а од њих је директна бесповратна помоћ од 1,5 милиона евра додељена Комесаријату за избеглице и миграције како би ојачао оперативне капацитете и повећао капацитете за координисање помоћи коју нуде прихватни центри.

Истовремено, три директна гранта у износу од по милион евра су додељена организацијама ХЕЛП, АСБ и ДРЦ како би подигле капацитете за помоћ надлежним органима у пружању услуга зарад ефикасног управљања миграционим токовима.

Делегација ЕУ у Србији је у поступку набавке опреме и других средстава у вредности од 2,5 милиона евра за Министарство унутрашњих послова и Комесаријат за избеглице и миграције, саопштила је Делегација ЕУ.

Опрема ће, како се прецизира, укључивати возила, комбије, аутобусе, путничка возила итд, којима ће се помоћи Србији да пружа неопходну помоћ избеглицама, а прве испоруке се очекују крајем ове године.

Средства у висини од 8,5 милиона евра која је Директорат ЕУ за хуманитарну помоћ и цивилну заштиту определио за хуманитарну помоћ Србији и Македонији биће ангажована у наредним недељама и биће искоришћена за обезбеђивање хране, хигијенских средстава, здравствене неге, привременог смештаја...

У саопштењу се подсећа да је ЕУ почела да испоручује помоћ Србији у септембру 2015. и наводи се да ће ЕУ на средњерочном и дугорочном плану наставити да пружа подршку реформисању система азила и унапређењу контроле граница, те да су пројекти већ кренули са реализацијом или ће почети идуће године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи