Читај ми!

Фактор плус: Афере опсесија медија, грађани мање заинтересовани

Афере чији су актери политичари претежно су опсесија српских медија, док грађане не интересују претерано, резултат је истраживања агеније Фактор плус.

Исто истраживање, спроведено телефонском анкетом од 26. октобра до 30. октобра на 1.200 испитаника на територији Србије без Косова и Метохије, показало је да Српска напредна странка и њен лидер Александар Вучић и даље уживају далеко највеће поверења бирача, 51,5 одсто. Кад би избори били у недељу, излазност би била 50 одсто.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић је, представљајући резултате, оценио да је убедљиво поверење грађана у Вучића кључ популарности и Српске напредне странке, те да излазност од 50 одсто говори о "кризи поверења у политичку елиту".

СНС, према овој анкети, тренутно ужива 51,5 одсто поверења грађана, СПС 8,7 одсто, ДС је мало "пала", и тренутно је на шест процената, док СРС благо расте и, како објашњава Станковић, десница је генерално у узлазној линији, мада није статистички јака, а и "уклапа се у шири склоп трендова у Европи".

ДС-у, сматра Станковић, рејтинг смањују унутрашња превирања, а СРС-у "расте" захваљујући "последицама" Бриселског споразума.

Социјалдемократска странка, сматра Станковић, могла би да рачуна евентуално на улазак у парламент само у случају заједничког наступа са ЛДП и ЛСВ, док су ПУПС и Социјалдемократска партија Србије Расима Љајића и даље "поуздани коалициони партнери".

Подршка ЕУ није више на цени као пре десет година, навео је Станковић, констатујући да евроентузијазам пада, а расте евроскептицизам.

Истраживање је, иначе, показало да 43 одсто испитаника сматра да су европске интеграције најбоља шанса за брзи излазак из економске кризе, 32 одсто каже да је то политицкци процес неопходан за даљу реформу државе, демократизацију друштва и развој земље, док 21 одсто мисли да је то немогућа мисија.

Говорећи о ставовима испитаника о аферама политичара, Станковић је рекао да свега 34 одсто верује у оно што прочита и чује о уплетености политичара у афере, које, како је навео, остају опсесија српске штампе.

Грађани, додао је Станковић, захтевају од медија проверене информације (42 одсто испитаника), већи фокус на теме које су озбиљне, а добра вест је да чак 44 одсто верује да треба заиста да се спроведе одговорност за јавно изговорену реч.

Станковић је навео и да 25 одсто испитаника сматра да су афере нешто што је конструисано преко политичких и економских центара моћи како би се бескрупулозно елиминисали политички противници.

И даље 43 одсто испитаника сматра да Србија неће признати независност Косова, али да ће морати да нормализује односе са Приштином, док 38 одсто каже да поједине земље чланице ЕУ вероватно званично то неће тражити од Србије, али ће у процесу придруживања ЕУ захтевати да се омогући чланство Косова у међународним организација,а попут Унеска, УН-а, ОЕБС-а, Савета Европе.

"То ће бити велико искушење за Србију", закључује Станковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи