Гама центар – шанса Србије за лидерство у области здравства

Држава је обезбедила све услове да наши пацијенти за третман гама ножем више не морају да иду у иностранство, оценио је министар здравља Златибор Лончар поводом почетка рада Националног гама центра. Премијер Александар Вучић истакао је да Србија постаје лидер у региону у области здравства и додао како ускоро више неће бити листа чекања у Клиничком центру Србије.

"Ово је дан од када више наши пацијенти не морају да иду у иностранство, већ свој проблем могу решити овде. Први пацијент је већ на третману", рекао је Лончар.

Лончар је подсетио да сада постоје сви услови и да је на нашим стручњацима, њиховом раду и ентузијазму, да за годину дана буду апсолутни лидери у региону.

Лончар је указао да је Национални гама центар спреман за пријем пацијената и из региона, који могу већ поднети захтеве.

Такође је подвукао да ће лечење у Београду бити сигурно јефтније него што је то до сада било у другим центрима, посебно за грађане из Републике Српске, Црне Горе и осталих земаља из окружења.

Национални гама центар обишао је и премијер Србије Александар Вучић.

Након што је Влада Србије одвојила близу 460 милиона динара, а СМАТСА (Контрола летења Србије и Црне Горе) донирала још око 120 милиона динара, почетком ове године купљен је гама нож, апарат који представља "златни стандард" у лечењу онколошких пацијената и уговорена је градња Националног гама центра.

Премијер Александар Вучић изјавио је, после отварања Националног гама центра у Клиничком центру Србије, да је циљ да Србија има најмоденију медицинску опрему, те да полако постаје лидер у региону у појединим областима здравства.

Вучић је истакао да ниједна држава у региону, осим Хрватске, нема гама нож - апарат за најделикатније неурохируршке захвате, те да ће у Србију долазити и пацијенти из окружења, а новац из наше земље више неће одлазити у Турску, где су се до сад лечили ти пацијенти.

"Србија по нечему у здравству постаје лидер у региону. Полако, али сигурно, приближавамо се онима који су јачи од нас, а онда ћемо брзом брзином и да их обиђемо", рекао је Вучић.

Наводећи да је пројекат изградње са порезом коштао мање од пет милиона евра, Вучић је истакао да ће та инвестиција бити исплаћена за годину до годину и три месеца.

"Србија је добила најмоћнију машину и то је велика и добра вест за људе који су болесни", указао је Вучић.

Премијер је навео да ће у Клиничком центру Србије моћи да се лече и грађани из региона, будући да само Хрватска има гама нож, који је старији и лошији од нашег.

Вучић је рекао и да је влада издвојила између 50 и 60 милиона за реновирање, обнављање мокрих чворова, кречење Клиничког центра Србије, те да следи набавка два линеарна акцелератора.

Премијер је нагласио и да од 1. јануара идуће године више неће бити листа чекања у Клиничком центру.

"Циљ је да имамо најмодернију опрему у региону и да наше болнице, домови здравља и школе буду чисте и уредне", рекао је Вучић.

Начелница Одељења за неуроонокологију Клинике за неурохирургију Даница Грујичић је оценила да је ово велики дан за српско здравство, указујући да су 15 година радиотерапеути и неурохирурзи молили да се набави гама нож, а да је актуелно Министарство прво показало довољно слуха.

Грујичићева је објаснила да се ради о најсавременијој машини за лечење најтежих болесника, са метастазама на мозгу, чији се квалитет живота драстично мења увођењем нове методе.

"Надам се да ће ово бити само увод за развој једног правог радиотерапијског центра у Клиничком центру. Тиме се не губи важност стандардне радиотерапије", указала је Грујичићева.

"На овом апарату се зраче и бенигни и малигни тумори. Није нажалост свемоћан, и то су углавном добро ограничени тумори промера до три сантиметара на најнезгоднијим местима. Постоји само мали број тумора које нисмо у стању да озрачимо због близине структура које се могу оштетити", објаснила је она.

Рекла је да очекује до краја ове године 50 пацијената, а следеће десет пута више, те замолила колеге из свих крајева Србије да упуте своје пацијенте.

Директор Клиничког центра Милика Ашанин оценио је да је гама ножем остварен национални пројекат и највећа инвестиција у здравству Србије.

"До сада смо плаћали скупо за лечење пацијената у иностранству.Од 2008. Здравствено осигурање је платило 4.200.000 евра за лечење 750 наших грађана", истакао је Ашанин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи