Читај ми!

Преминуо митрополит дабробосански Николај

Митрополит дабробосански Николај преминуо је у 88. години у Универзитетској болници у Фочи.

Поводом смрти митрополита Николаја данас су у свим црквама Митрополије дабробосанске служене литургије.

Митрополит Николај ће бити сахрањен у манастиру Добрун у петак, 30. октобра.

Николај је 42 године био епскоп, а изабран је за 60. митрополита дабробосанског 1992. Од 1973. до 1978. године био је владика аустралијско-новозеландски, након чега је изабран за владику далматинског, где се задржао до избора за митрополита дабробосанског.

Митрополит Николај, чије је световно име Гојко Мрђа, рођен је у Крњој Јели код Босанског Петровца 30. августа 1927. године.

Школовао се у Смедеревској Паланци, а 1946. године уписао је Богословију у Призрену. Монашки постриг је примио 1953. године.

Завршио је Богословски факултет у Београду, који му је због изузетног доприноса развоју богословља и науке доделио 1999. године титулу почасног доктора наука, а исту титулу је добио и од Универзитета у Источном Сарајеву 2007. године.

Владика дабробосански Николај носилац је више црквених и световних одликовања.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи