Читај ми!

Једанаест година од убиства гардиста на Топчидеру

На 11. годишњицу убиства гардиста у Топчидеру заступница породице убијеног гардисте адвокат Олгица Батић оценила је да не постоји политичка воља за расветљавање тог убиства, наводећи да је поступак и након 11 година у фази истраге, а да су вештачења непобитно показала да су гардисти убијени.

Олгица Батић је испред војног објекта "Караш" на Топчидеру на годишњицу убиства гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића рекла новинарима да државни органи нису много урадили када је у питању расветљавања случаја, те да овде "и те како постоји политичка позадина" и да без политичке воље овај предмет не може да се расветли, преноси Танјуг.

"Да је постојала политичка воља, нешто би до сада било учињено, не би се чекало седам година да неко тврди да су убијени, па нису убијени. Ако морате да тражите да се вештачење обави из Висбадена, па неко негира то вештачење, па морате да тражите супервештачење ФБИ-ја, а политичка воља нажалост не постоји", сматра Олгица Батић.

Како је истакла, оно што је последње учињено, јесте предлог адвоката породица за преузимање додатних истражних радњи и у том контексту је саслушан и Бранко Крга, у својству грађанина, будући да је и Ратко Младић упутио на њега као човека који би евентуално могао да има одређена сазнања.

"Крга је остао доследан ономе што је и јавности рекао, а то је да нема апсолутно никаква сазнања, да и није био у земљи када су извршена убиства у објекту иза нас", рекла је Батићева.

Адвокат Предраг Савић рекао је да је "Караш" коришћен за многобројне нелегалне радње и да је континуитет нелегалног коришћења тог објекта дуг и да ту треба тражити један од узрока зашто су војници ликвидирани.

"Они су главом платили зато што су двадесетак минута каснили у патролу, добровољно су се пријавили, јер је један војник био болестан и налетели су на некога или на нешто што нису смели да виде и ту су нажалост прво разоружани, па ликвидирани", тврди Савић.

Према његовим речима, правни тим породице ради по инструкцијама Владана Батића, који је и поставио темеље истраге и да њега није било, како је истакао Савић, не би се ни данас говорило о расветљавању кривичног дела убиства, већ би се и даље демантовале, како је рекао, "лажи ВБА и осталих делова нереформисаних безбедносних служби".

"Вештачења су непобитно показала да су деца убијена и имамо ситуацију да у извесној мери можемо бити оптимисти, а то показује и чињеница да је ове године први пут на скупу присутна полиција, која нам је помогла, ако ништа друго, бар да пређемо улицу. До сада су нас спречавали у истрази, а сада нас макар не ометају", рекао је Савић.

Отац убијеног Драгана, Јанко Јаковљевић рекао је да, с обзиром на то да је прошло 11 година, друштво и држава нису нешто много урадили.

"Замолио бих премијера Вучића да формира анкетни одбор и да се дође до истине – ко је побио децу и зашто. Ми хоћемо само истину, знамо да нам се деца не могу вратити, хоћемо само да знамо ко их је побио", рекао је Јаковљевић.

Петар Миловановић, отац убијеног гардисте Дражена, апеловао је на државу и судство да се истрага покрене.

"Не тражимо ништа немогуће, само нек се једном каже ко је побио нашу децу", рекао је Миловановић.

Родитељи и пријатељи гардиста упалили су свеће испред улаза у војни објекат "Караш", а биле су присутне и "Жене у црном", које су развиле транспарент "Никад нећемо заборавити злочин у Топчидеру".

Војници Драган Јаковљевић и Дражен Миловановић, припадници Гардијске бригаде, нађени су 5. октобра 2004. мртви после пуцњаве у кругу тајног војног објекта "Караш" у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи