Читај ми!

Шабић: Скандал са уплатницама "Инфостана"

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић оценио је као "скандал" достављање грађанима Београда рачуна "Инфостана" у који је укључена и недугована ставка за осигурање. Ненормално је ако овога пута изостане одговорност, поручује Шабић.

Родољуб Шабић сматра да је скандал са уплатницама "Инфостана" још једна потврда неодговорног односа јавних комуналних предузећа према личним подацима грађана, преноси Танјуг.

"Осим што изазива проблеме у вези са могућим плаћањем недугованог и повраћајем новца стварањем нежељене обавезе и нужних формалности за њено анулирање и слично, поступак ЈКП 'Инфостан' је и директно угрожавање права грађана из Закона о заштити података о личности", навео је Шабић у саопштењу.

Оцењује да је нормално што је градоначелник Београда најавио да ће тражити да се критична ставка изостави из рачуна, али да није нормално што за тим уопште има потребе и неће бити нормално ако и овај пут изостане одговорност.

Шабић је нагласио да је отклањање незаконитости искључиво обавеза ЈКП "Инфостан" и да то никако не сме подразумевати непотребно трошење времена грађана.

"Грађани нису дужни да потписују било какве изјаве, да шаљу мејлове, да чекају пред шалтерима и слично, они имају пуно право да од јавних комуналних предузећа захтевају поштовање својих законом утврђених права", рекао је Шабић најављујући да ће и овим поводом спровести поступак надзора у ЈКП "Инфостан" и потом предузети одговарајуће кораке.

Шабић је навео да је обавеза јавних комуналних предузећа да се према личним подацима грађана односе на законит начин и користе их само у сврхе предвиђене законом, а у друге сврхе евентуално и искључиво уз претходно прибављен пристанак.

Подсећајући да јавна комунална предузећа нису маркетиншке агенције са задатком да профитирају захваљујући чињеници да располажу великим базама података грађана, Шабић је указао и да је у септембру 2011. сличним поводом спровео надзор у ЈКП "Инфостан" и упутио му одговарајуће упозорење.

Након тога, наводи Шабић, повереник је упутио јавно упозорење свим комуналним предузећима и тада га је "Инфостан" писмено обавестио да ће у потпуности поступити у складу са упозорењем и прекинути са дотадашњом праксом достављања разноразног промотивног и рекламног материјала, понуда за закључење уговора.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи