Читај ми!

Сећање на жртве Другог светског рата у Јајинцима

Државна комеморативна свечаност посвећена очувању сећања на више десетина хиљада брутално ликвидираних у Другом светском рату одржана је у Јајинцима крај Београда.

Комеморативну свечаност у Јајинцима предводио је председник Србије Томислав Николић, који је положио венац на спомен-обележје у Јајинцима. 

Председник Србије изјавио је да, уз напоре за опоравак економије, држава и даље води битку да не дозволи улазак самопрокламоване државе Косово у Уједињене нације и од те борбе никад неће одустати, нити поклекнути.

Након говора на комеморативној свечаности, председник Николић уписао се у спомен-књигу. 

Окупљенима се претходно обратио преживели из усташког логора, председник Удружења логораша "Јасеновац" Милинко Чекић.  

"Преживели смо заразне болести које нам је убризгавао др Мејџер инјекцијама у дечијем логору, у Сиску. Преживели смо без хране и воде и у другим логорима, душегупке у затвореним вагонима", рекао је Чекић.  

Пошту страдалима одали су представници дипломатског кора, удружења грађана, СУБНОРА и други, а у име Владе Србије венац је положио министар одбране Братислав Гашић.

Државна комеморација на стрелишту у Јајинцима није само догађај који за циљ има очување достојанственог сећања на све невино пострадале током Другог светског рата, "већ и истинска прилика да се са највећег места страдања у држави пошаље јединствена порука привржености антифашизму, ненасиљу, разумевању, толеранцији и сарадњи", навео је владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова.

Државној церемонији присуствовали су потпредседник Скупштине Србије, Верољуб Арсић, министри у Влади Србије, представници Српске православне цркве, начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, представници Града Београда.

Комеморативном скупу присуствовали су представници више од 40 држава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи