Читај ми!

Врбас: Уместо аутом бициклом се вози!

Како би смањио емисију штетних гасова, Врбас се придружио ицијативи Европске комисије и почео да уводи одрживе начине транспорта. Први корак направила је Дирекција за изградњу, чији радници користе бицикл као превозно средство.

Због загађења Великог бачког канала, Врбас припада еколошки најугроженијим срединама у Европи. Томе доприноси и непостојање система наплате паркинга, који су препуни возила, а она  додатно загађују ваздух.

Уместо аутомобилом, на терен-бициклом. Запослени у Дирекцији за изградњу, службена возила уступили су Општини и Дому здравља. За почетак, два бицикла користе за своје потребе.

"Послови које радимо су углавном послови на техничком надзору везани за текуће одржавање инфраструктуре, а Врбас као град релативно мале величине има доступност да у року од петнаестак минута стигнете до сваке локације тако да у крајњем случају, брзо је, ефикасно и добро за промовисање таквог вида превоза по граду", каже Александар Николић, саобраћајни инжењер.

Дуга традиција коришћења бицикла, али и раван терен вожњу чине лакшом. Једино изненађење које може да се деси јесте када се сретну са сарадницима.

"Обично су то јавна предузећа, вртићи и школе, тако да су сви веома зачуђени и изненађени, али са одобравањем гледају на то што ми користимо бицикла за наш теренски рад ", каже грађевински инжењер Сања Кораћ.

Са одобравањем гледају и грађани Врбаса и сматрају да би то и друге службе могле да ураде, јер се штеди, а између осталог је и здраво.

Иако нису били првенствено вођени уштедом, већ екологијом и промоцијом здравог начина живота, у Дирекцији не негирају да ће им трошкови бити знатно мањи.

"Нисмо радили неку анализу, али имамо нека буџетска средства која су предвиђена у току године за потрошњу горива, тако да ћемо ако узмете да ова два бицикла мењају бар једно возило да ћете уштедети једно колика је количина возила, неких 200.000 до 300. 000 динара на годишњем нивоу за гориво", истиче Игор Миловић, директор ЈП "Дирекција за изградњу" Врбас.

Ипак, Миловић признаје да је и сам бициклом већ одлазио на посао.

Набавка бицикала само је прва фаза у популаризацији екологије у Врбасу. План је да и остала јавна предузећа двоточкаше усвоје као превозна средства, али и да се изгради бициклистичка стаза дуга 34 километра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи