Читај ми!

Зима продужава пут избеглица ка Европи за седам дана

Србија неће градити нове капацитете за прихват избеглица, али се разматра обнављање постојећих објеката који би касније остали да служе локалним заједницама, каже за РТС комесар за избеглице Владимир Цуцић. Без повећаног броја избеглица у Србији. Зима успорава кретање избеглица и продужава њихов пут ка Eвропи за седам дана, указује Цуцић.

Владимир Цуцић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се број избеглица у Србији није повећао протеклих дана и додао како је само промењен начин регистрације.

"Дошло је до промене у самом начину регистрације. Европа очекује да системи регистрације буду строжи. То у Србији изискује ангажовање нове опреме и нових људи. Ипак, очекујем да ће ситуација да се нормализује. Решње би било да се све заврши у Грчкој у којој би они добили папир, а да сви касније будемо рута на којој они само показују тај папир", сматра Цуцић.

Напомиње и како је радна група донела те закључке да је најбоље да Грчка ојача регистарциони систем, али како додаје Србија ће се изборити са проблемима као што је то учинила и у протеклих пет месеци.

Истиче да су улаз у Србију и излаз из наше државе остали исти и додаје како је само процедура у Миратовцу делимично измењена.

Цуцић напомиње како се са околним земљама попут Мађарске и Хрватске може преговарати, али да, како каже, са зимом нема преговара, јер ће снег и хладноћа успорити кретање миграната.

Указује како ће се ускоро појавити транспортни проблеми и додаје како мисли да ће се пут избеглица ка западној Европи продужити за седам дана због временских неприлика.

Подсећа да Србија неће градити додатне прихватне капацитете, али да се разматра обнављање неких од 3.000 објеката које би касније могла да користи локална заједница.

Комесар за избеглице каже и да мигранти од Турске до Србије не виде кревет и додаје како Грчка има око 1.700 лежаја али углавном на погрешним местима.

Очекује како ће следеће недеље бити рашчишћен парк код Економског факултета, јер како додаје биће уведене редовне аутобуске линије ка прихватном центру у Крњачи где ће у све већем броју бити упућиване пристигле избеглице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи