Читај ми!

Нови избеглички талас у Прешеву

Мање него претходног дана, али и даље у великом броју избеглице стижу у прихватни центар у Прешеву. У сваком тренутку на регистрацију чека њих око 1.500, двоструко више него што у прихватном центру има места.

У прихватни центар пре осталих улазе жене и деца. У гужви, многи су се раздвојили, па им је била потребна помоћ да пронађу своје најближе.

Малија из Сирије каже да недељу дана путује и носи дете од седам година јер не може да хода. "Веома ми је тешко. Наставићу даље кад уђе и мој пријатељ који је испред", прича Малија.

Највише избеглица и даље долази из Сирије, Авганистана, али и из Ирака, Пакистана, Конга.

"Ноћи су хладне, прљаво је, свуда се баца смеће, тешко је да се спава на улици", прича избеглица из Сирије. Други каже да је његова породица узела папире и отишла, а да он још чека. 

УНХЦР и Црвени крст удвостручили су број оброка које деле избеглицама. Медицинске екипе раде даноноћно.

"Забринути смо јер, у односу на претходне месеце, расте број деце која долазе. Забринути смо јер долази зима и биће све више прехлада", каже Алберто Мартинез Полиз из организације "Лекари без граница".

У прихватном центру у Прешеву деца време проводе и у Уницефовом кутку. Играју се, а ту им је обезбеђена и здравствена заштита.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи