Читај ми!

Јефтинија и бржа нострификација диплома

За дан и по, колико ради "ЕНИК/НАРИК центар", чији је посао признавање страних диплома, стигла је шездесет једна пријава. Прву је попунио Драган Златковић.

Драган Златковић каже да је основне студије информатике завршио на Београдском универзитету након којих је отпочео нове студије архитектуре и грађевине у Италији и Шпанији.

"Ово за мене дефинитивно значи велику могућност да искуство и праксу коју сам стекао у иностранству могу да применим што пре на тржишту Србије", каже Златковић.

За разлику од Драгана, Жарко није имао могућност да дипломе стечене у Енглеској и Америци прилагоди српском тржишту. Највећи проблем били су трошкови – за четири дипломе око 250.000 динара. Али ни то није било довољно.

"Проблем са дипломом са основних студија у Оксфорду био је тај што нисам имао историју српске музике, што тамо не постоји као што не постоји ни историја британске музике, тако да се ја нисам ни упустио у тај процес на Универзитету уметности иако је он био матичан за мене, једноставно нисам имао тај луксуз", каже Жарко Цвејић.

Нострификација више неће бити луксуз, нити ће се на њу чекати годинама, обећава ресорни министар Срђан Вербић. За 3.500 динара, у року од 90 дана, комисија је дужна да одговори да ли диплома може да буде призната.

Вербић каже да ће Министарство ангажовати три универзитетска наставника са различитих универзитета да прегледају студијски програм и имају тридесет дана да ураде тај посао.

"Кад једном вреднују тај студијски програм он се убудуће аутоматски вреднује, тако да и тај рок од 90 дана очекујемо да буде битно краћи оног тренутка кад у бази буду признати различити студијски програми", објаснио је Вербић.

Више од 1.200 оних који су се са нострификацијом намучили уједињени су у групи "Рипетс Србија". Надају се да њихов пут до признавања дипломе више нико неће морати да прође.

"На то питање бих могла да одговорим за годину дана, када видимо како ће то изгледати у пракси, из овога што знам сада та канцеларија ће решити највећи део проблема, а надам се чак и све", каже Јована Ружичић из "Рипетс Србија".

Академско признавање диплома ради наставка образовања и убудуће ће бити у надлежности установе на којој студент жели да настави школовање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи