Има ли бољег ајвара од лесковачког

Лесковац је једини град у Србији који има два бренда. Уз роштиљ месо заштићен је и лесковачки ајвар. У процедури је и заштита трећег специјалитета, најављују у Регионалној привредној комори Лесковца, а има основа да се исто учини са бар још десетак пољопривредних производа. Шта све нуди југ земље показао је и традиционални Сајам ајвара и зимнице.

Уз врело кубе од августа до новембра. Предаха нема ни у домаћинству Горчића у Братмиловцу крај Лесковца. У малим количинама, на традиционалан начин спремиће се ове јесени 4.000 тегли јединственог специјалитета.

"Стижемо да све залихе употпунимо и да пошаљемо ономе коме треба, тако да ће сигурно бити успеха", каже Драгана Горчић из Удружења "Лесковачки ајвар."

У Удружењу "Лесковачки ајвар" све више пољопривредних газдинстава. Правила се знају, паприка мора бити лесковачка, рецептура јединствена. Све контролише сертификациона кућа.

"Трудимо се да од почетка до краја испоштујемо све параметре који су усвојени, једина разлика требало би да буде у боји ајвара са почетка и краја сезоне", рекао је Стевица Марковић, председник Скупштине Удружења "Лесковачки ајвар".

За четири године колико је прошло од заштите географског порекла производња је повећана 15 пута. Стигло се до 800.000 тегли. Захваљујући међународном сертификату лесковачки ајвар и ван граница наше земље. Интересовање је огромно.

"Имамо велику потражњу од неких великих увозника, посебно из Америке око 70 тона, као и из Шпаније, Италије", каже Горан Јовић, председник Регионалне привредне коморе Лесковаца.

Али мора се даље, кажу у комори, јер ако Тоскана има 165 заштићених производа и Лесковац може више од два. Спржа је следећи.

Милан Петровић, произвођач спрже каже да је то традиционални лесковачки производ, који се прави од свињског меса, плећке и сланине.

И још много тога могло би се заштитити. Показао је то и сајам ајвара и зимнице јер природа је на југу дарежљива и недирнута. Природно и здраво. Од меда, преко вина, ракије до шумског воћа упакованог у тегле и козјег сира из црнотравског краја.

"Надам се да смо кренули добрим путем, велика је будућност пред нама искрено се надам што се тиче сирева и наше фарме", каже Бобан Митић, директор "Шурик инвест" у Црној Трави.

Новица Горчић, произвођач слатког програма каже да су боровнице, шумске јагоде убране на падинама Чемерника изнад Црне Траве.

Креативност, предузимљивост, капацитети и иницијатива не мањкају. Уз малу подршку надлежног министарства могао би Лесковац сматрају у Привредној комори да постане центар заштите имена географског порекла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи