Читај ми!

Избеглице и током ноћи стизале у Прешево

После јучерашњег великог таласа избеглица који је пристигао у Прешево, и у току ноћи тај број се повећао, речено је РТС-у у Црвеном крсту у Прешеву.

До поноћи је папире о боравку добило 3.300 избеглица, многи су ноћ провели ван центра, чекајући да се региструју.

Сада их је испред Прихватног центра у Прешеву, према подацима надлежих, око две и по хиљаде.

У кампу у Миратовцу тренутно нема избеглица.

Активисти Црвеног крста, волонтери и представници међународних организација су непрестаним радом успели да се изборе са повећаним бројем избеглица.

"До поноћи је дошло око 3.000 избеглица, а тренутно испред центра на регистрацију чека више од 2.000 њих", рекао Танјугу портпарол Комесаријата за избеглице и миграције Иван Мишковић.

Он је додао и да је у центру смештено око 400 жена, деце и мушкараца и да сви надлежни раде непрестано како би све избеглице добиле помоћ.

До Прихватног центра у Прешеву, у претходна два дана, такође је евидентиран повећан број избеглица, а према јуче саопштеним подацима Црвеног крста нико од њих није остао без помоћи.

До Прихватног центра у Прешеву избеглице из Македоније стижу преко Миратовачког поља где је формиран привремени камп са шаторима за смештај и пружање прве помоћи избеглицама.

Стижу свакодневно у групама - од неколико десетина до неколико стотина, али се ту задржавају кратко - да се региструју и мало одморе, мада има и оних који одмах настављају пут ка Београду и северним границама Србије.

У Прешеву су ангажовани и активисти Црвеног крста, волонтери и припадници разних међународних организација који као и припадници полиције који обављају велики посао око регистрације.

Тај центар је отворен 8. јула, а избеглицама је омогућена административна подршка за добијање привремених докумената, као и здравствена помоћ, место за одмор и храна.

И у Миратовцу, месту уз македоноску границу, удаљеном око седам километара од Прешева, отворен је привремени камп са шаторима у коме избеглице добијају прву помоћ.

По раније саопштеним подацима, кроз Привремени центар у Прешеву дневно прође више од 1.200 особа из Сирије, Ирака, Авганистана... али је много њих који ту уопште и не свраћају већ настављају пут ка Београду.

Избеглице у Србију улазе и преко српско-бугарске границе, углавном на подручје општина Димитровград, Неготин и Босилеград, али у знатно мањем броју.

На путу до северних граница Србије, са Хрватском и Мађарском за избеглице су отворени и привремени центри у Шиду и Сомбору где долази много мање људи него у Прешаво као и привремени камп у Кањижи.

Крајњи циљ избеглица су углавном Немачка и скандинавске државе до којих покушавају да стигну преко Мађарске и Хрватске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи