Крај чекања за нострификацију диплома

Вишемесечно прикупљање докумената, чекање и суме од неколико хиљада евра за нострификацију дипломе сада су прошлост. Тако је обећано приликом отварања ЕНИК НАРИК центра чији је посао признавање страних диплома. Интересовање студената за нострификацију по новим правилима је велико, рекао је за РТС министар Срђан Вербић.

Центар за нострификацију диплома је отворен пре три дана. "Чини се као да су чекали пред вратима да Центар почне са радом. Имамо 61 пријаву за дан и по", рекао је Вербић гостујући у Дневнику РТС-а.

Према речима министра процедура је крајње једноставна, пријава је преко интернета, добија се списак неопходних докумената и термин.

"Термини се знају недељама у напред. Рок је одређен законом и он износи 90 дана и у том року се диплома признаје или не", рекао је Вербић.

Цена нострификације неће више зависити од факултета, сложености теме дипломског или мастер рада већ је фиксна.

"Цена је фиксна, заправо реч је о републичкој такси која износи  3.500 динара", рекао је министар.

Често се поставља и питање разлика између професионалног и академског признавања.

"Студенти који желе да наставе студирање пријављују се на одабране факултете. Они имају право да траже одређена знања и сертификате, а Министарство просвете, науке и технолошког развоја се бави нострификацијом диплома која је неопходна за запошљавање", објаснио је Вербић.

Било је ситуација у којима су се свршени студенти жалили да комисија која треба да оцењује њихове радове није за то квалификована. Сада се питање компетентности неће доводити у питање.

"Наша држава је у обавези, према споразуму из Лисабона, да признаје и нострификује дипломе факултета који улазе у простор европског високошколског образовања. Раније је било потребно наћи одговарајући студијски програм код нас па да диплома буде призната, сада то није случај јер програм који је неки студент похађао у иностранству може да буде у тој мери напредан да код нас адекватан још не постоји. Министрство због тога ангажује три универзитетска професора који помажу у утврђивању релевантности неког програма", рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи