Читај ми!

Рак дојке, зашто се дуго чека на ултразвучни преглед

У сусрет Дану борбе против рака дојке све учесталије су поруке да је редован преглед најбоља заштита – да самопреглед дојки треба урадити једном месечно, а да на редовне дијагностичке котроле треба ићи једном у годину дана. На прегледе се, међутим, дуго чека, а стручњаци истичу да је проблем у организацији.

Држава је у претходном периоду покренула организован скрининг програм, међутим, на позив за организовани мамографски преглед јавила се тек свака трећа жена.

Да би заказала ултразвучни преглед, пацијенткиња која је РТС-у послала упут за радиологију, отишла је у чачанску болницу 17. септембра. Преглед су јој заказали за пола године. Међутим, на тих шест месеци треба додати још дванаест, колико је прошло од претходне контроле.

Реч је о пацијенткињи која је већ једном победила рак дојке, и сада би требало да иде на редовне годишње контроле.

"Пацијенти често очекују да дан након што су добили упут заврше снимање... Не можемо да изађемо свима у сусрет, раде се прво хитни случајеви. За контролну дијагностику, такође ординирајући лекар мора да напише да ли је нешто хитно или није. У болници тренутно раде два ултразвучна апарата и заиста се ради максимално", објашњава прим. др Нада Лазовић, в. д. директора Здравственог центра "Др Драгиша Мишовић" у Чачку.

Директор Института за онкологију и радиологију Србије проф. др Радан Џодић истиче да, када се већ дијагностикује и лечи болест, постоји једна терцијарна превенција – да се код пацијента не прати само основна болест већ и да се на време дијагностикује евентуално нова злоћудна болест. "Ритам контрола доживотно мора да се поштује", истиче др Џодић.

У Министарству здравља кажу да је јасно прописано када и у ком временском интервалу треба урадити одговарајући преглед и дијагностику.

Код пацијената који су већ једном победили рак, после петогодишњег учесталог праћења, интензитет контрола може да се прореди, али не и да се одлаже унедоглед.

Државни секретар у Министарству здравља проф. др Берислав Векић пацијентима поручује да се обрате ресорном министарству.

"Ми ћемо у сваком од тих случајева реаговати појединачно. Здравствена инспекција ће урадити свој део посла, тако да нећемо дозволити да се такви пропусти догађају, да се одређени контролни прегледи пролонгирају", истиче др Векић.

Радан Џодић додаје да имају довољно апарата и стручњака, али сматра да је проблем организација.

Од установе до установе преглед се чека месец, два, три и много дуже.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи