Читај ми!

Ускоро употреба кубанске вакцине у Србији

Кубанска вакцина против рака плућа набављена је за првих 30 пацијената и ускоро ће почети да се примењује у Србији. Реч је о 1.680 јединица ове терапије, које ће за наше пацијенте бити бесплатне. Ова вакцина ће се давати у три установе у Србији: Клиници за пулмологију Клиничког центра Србије, Клиничко-болничком центру "Бежанијска коса" и Институту за плућне болести у Каменици.

Од карцинома плућа, у свету сваког минута живот изгубе две особе, дневно три хиљаде, а годишње више од милион људи. Зато и не чуди што се пацијентима са сваком најавом новог лека, јави и нада. Последња, кубанска вакцина, продужава живот оболелима, али није чудотворан лек – поручују многи стручњаци.

"Циљ је да се што више продужи болест и колико год је то могуће, када је реч о метастатској болести, да се она преведе у једно хронично стање – као што су неке болести бубрега, неуролошке или слично", каже Даворин Радосављевић, директор Клинике за медикалну онкологију Института за онкологију и радиологију.

Радосављевић каже да је кубанска вакцина, према доступним подацима, могла да продужи живот за шест до девет месеци.

Не примењује се код свих. Може да помогне код једног облика карцинома плућа у одмаклом стадијуму болести.

Радосављевић каже да она треба да подстакне имунитет код пацијената.

"Испитивана је и у том смислу набављена за српске пацијенте је за одмакле стадијуме карцинома плућа. Стадијуме 3-Б и 4. Оне стадијуме који се не могу оперисати и не могу зрачити, него је у том моменту њихово лечење хемиотерапија", каже Радосављевић.

Да су нове методе лечења ове болести у Србији неопходне, потврђује и статистика – од рака плућа код нас, годишње оболи око 5.500, а премине око 4.600 људи.

Снежана Живковић са Института "Батут" каже да се у земљама у Европи бележи пад стопе оболевања за осам одсто, а у Србији се региструје континуирани пораст стопа и оболевања и умирања од рака плућа.

Кубанска вакцина се даје поткожно и то на четири места – у оба рамена и оба кука. Од нежељених реакција до сада су регистроване: дрхтавица, језа, повишена температура, црвенило и бол на месту убода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи