Ђуровић: Избегличка криза врх леденог брега

Извршни директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић рекао је да је избегличка криза само врх леденог брега, а проблем види у томе што, како је рекао, не постоји консензус у ЕУ о том питању.

Због тога се, каже, ситуација свела на то да земље саме покушавају да се изборе са оваквом кризом и гледају да терет превале на суседну земљу.

Ђуровић, који је у оквиру Београдског безбедносног форума говорио на панелу под насловом "Када се нације покрену: Неуспех миграционих политика", каже да је питање како изаћи у сусрет овом проблему, односно, да ли постоје решења, или ће ствари бити препуштене случају.

Тако ће и даље погађати Европу само на тежи и драматичнији начин”, рекао је Ђуровић у изјави Танјугу додајући да сада нема значајнијих изгледа да се формира заједничка утемељена и европска политика.

Према његовим речима, постоји одсуство снажног ауторитета који би поставио правилне темеље за решавање овог проблема, а додатан проблем су сами грађани ЕУ, јер они не виде смисао у решавању и помоћи мигрантима на бржи начин.

"Сви покушавају да за себе изборе најбоље услове. Управо у таквом размимоилажењу криза је изненадила затекла, а ово је само врх леденог брега и онога што би могло да се деси. Таласа би могао да буде инициран не само ситуацијом у Сирији, већ и у другим земљама и ескалацијом кризе", рекао је он.

Сада уместо брзих реакција и јасног консензуса, раде се деобе по квотама, наводи он и додаје да се чланице ЕУ губе у покушавању да угасе пожар.

"Што је криза ближе њиховим границама, ЕУ реагује јер ту је некако и најјача и може да досегне. Међутим, у највећим броју случајева земље су препуштене саме себи и покушавају да ствари реше на свој начин. Зато смо сведоци великих проблема у Мађарској, Хрватској, региону. Просто, ниједна од тих земаља не верује да ће добити одрживу помоћ са нивоа Уније да може да прихвати ове људе и да се ситуација ублажи", наводи Ђуровић.

Говорећи о земљама Балкана, он је рекао да се чини да ни Грчка ни Македонија нису одговориле на прави начин овом изазову, док је Србија прва у региону поставила афирмативан приступ према овим људима.

"Поступци Србије су за сваку похвалу. Међутим, ни Србија ни појединачне земље Балкана не могу да зауставе миграцију", поручио је Ђуровић.

Што се тиче Хрватске и Мађарске, Мађарска прибегава критеријуму који није хуман и није за пример, оценио је он, чиме се преиспитују вредности које заговара ЕУ.

"Ако мађарски пример послужи као ефикасан, за тим примером може да крене и Хрватска и у некој перспективи и Румунија, Бугарска у фазу ограђивања, која не може да заустави миграцију, само ће да је закомпликује и да то постане хроничан проблем региона који ће у највећем броју случајева овде и решавати", закључио је Ђуровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи