Вулин: Помоћ донатора за привремени смештај миграната

Србија ће уз помоћ донатора спремно дочекати зиму тако да ће за избеглице из блискоисточних држава бити обезбеђен привремени смештај на више локација, изјавио је представник владине Радне групе за мигранте Александар Вулин.

Министар Вулин је рекао и да "мигрантска криза неће престати, а да ће зима можда једним делом успорити прилив миграната, али га сигурно неће зауставити зашта је Србија већ сада спремна", преноси Танјуг.

"Обратили смо се јуче на донаторској конференцији нашим партнерима из читавог света са планом за формирање више привремених центара за прихват миграната и постојећим капацитетима који би требало да буду појачани", рекао је Вулин.

Према његовим речима, нећемо правити велике "већ што више мањих простора (ценатара) где ће људи моћи да проводе време када дође зима, односно онолико колики се буду задржавали на простору Србије".

"Важно је да подвучемо да ти привремени капацитети, односно привремени смештај, неће бити реновирани и одржавани кроз буџет Србије", рекао је Вулин који је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Он је поновио и да су "наши донатори препознали потребу да нас директно буџетски подрже" тако да ће за текуће одржавање, плате запослених, храну, гориво, енергенте... бити обезбеђен новац од стране донатора.

Избеглице из Сирије, Авганистана, Ирака...свакодневно, на путу ка углавном Немачкој и скандинавским држава долазе у Србију преко Македоније и Бугарске, а у нашој земљи се кратко задржавају.

У Прешево свакодневно стижу у групама - од неколико десетина до неколико стотина, али се ту задржавају кратко - да се региструју и мало одморе, мада има и оних који одмах настављају пут ка Београду и северним границама Србије.

У тамошњем Прихватном центру су ангажовани и активисти Црвеног крста, волонтери и припадници разних међународних организација који као и припадници полиције обављају велики посао око регистрације.

И у Миратовцу, месту уз македоноску границу, удаљеном око седам километара од Прешева, отворен је привремени камп са шаторима у коме избеглице добијају прву помоћ.

Избеглице у Србију улазе и преко српско-бугарске границе, углавном на подручје општина Димитровград, Неготин и Босилеград, али у знатно мањем броју.

Привремни центар је отворен и у објекту "Принциповац" у општини Шид, у Кањижи се налази привремени камп док је у Сомбору, такође, припремљен прихватни центар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи