Читај ми!

Закон о броју запослених у јавном сектору на Уставном суду

Заштитник грађана и повереница за заштиту равноправности поднели су предлог Уставном суду да прогласи неуставном, као дискриминаторну, одредбу Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору према којој женама по сили закона престаје радни однос раније него мушкарцима.

До коначне одлуке Уставни суд треба да обустави извршење појединачних аката који би били донети на основу оспореног члана закона, а којима би женама био прекинут радни однос, предложили су омбудсман Саша Јанковић и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, објављено је на сајту Заштитника грађана, преноси Танјуг.

Омбудсман и Повереница сматрају да су одредбе члана 20 поменутог закона несагласне одредбама Устава Србије о зајемченим људским правима, условима за остваривање зајамчених људских права и условима за ограничење тих права.

У образложењу предлога се наводи да се тим одредбама, супротно забрани дискриминације и одредбама Устава о условима за ограничавање људских и мањинских права, женама одређеног старосног доба које су запослене у "јавном сектору" ограничавају право на рад и по основу рада право из области социјалне заштите, односно, право на социјално обезбеђење и осигурање запосленог и његове породице.

Устав прописује забрану сваке дискриминације непосредне или посредне по било ком основу, а нарочито по основу расе, пола, националне припадности, друштвеног порекла, рођења, вероисоповести, политичког или другог уверења, имовног стања, културе, језика, старости и психичког или физичког инвалидитета, подсећа се у образложењу.

Такође, додају, да је Законом о пензијском и инвалидском осигурању прописано да жене испуњавају услове за остваривање пензије у погледу радног стажа и животног доба раније него мушкарца чиме стичу право, али не и обавезу да оду у пензију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи