Читај ми!

Вулин: Србији обећана директна буџетска помоћ због миграната

Србија је од представника донаторске заједнице добила уверавања да ће јој бити обезбеђена директна буџетска помоћ због прилива миграната, каже председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова Александар Вулин. Министарка за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић истиче да ће ЕУ из мигрантске кризе изаћи институционално јача и да ће на одржив начин успети да пружи решења.

Александар Вулин је након донаторског координационог састанка о миграцијама у Београду рекао да ће та помоћ бити подршка буџету и институцијама, свим оним аспектима уређеног система Србије, преноси Танјуг.

"Сви донатори су задовољни оним што је изнела Влада Србије, у смислу наших потреба и добили смо уверавања да ће наше потребе у доброј мери бити задовољене и да ће свака помоћ бити веома флексибилна. Бирократске процедуре ће се смањити и новац и роба ће бити брже достављене Србији", рекао је Вулин.

Вулин истиче да је важно то што ће Србија другог октобра учествовати на припремном састанку за Луксембуршку конференцију.

"Промењен је однос према нама. Држава Србија ће учествовати на Луксембуршкој конференцији, у финалном доношењу одлука, у ономе што смо од почетка тражили - донесимо заједничку политику, заједничко решење, а Србија ће бити спремна да учествује и у процесу доношења и у процесу спровођења оног што је одлучено", рекао је Вулин.

Поручио је да се "не може одлучивати о Србији без Србије" и да ће Србија учествовати и у стварању документа и у финалној реализацији.

Министарка за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић рекла је након састанка са донаторима да постоји разумевање и добра воља да се помогне Србији, и да ће на припремном састанку у Луксембургу бити искристалисани конкретни механизми помоћи, као и конкретна финансијска помоћ.

Јоксимовићева је рекла да су у сарадњи са министром Вулином договорени начини координације да би били ефикаснији у намени и коришћењу средстава која "већ јесу и која ће бити Србији на располагању".

"Очекујемо заједничко европско решење, али смо се показали као одговоран и озбиљан партнер", рекла је Јоксимовићева, и истакла да Србија не намерава да избегава своје обавезе.

Додаје да очекује да ће обавезе у синергији заједнички решавати ове проблеме.

Министарка истиче да ће ЕУ као и раније из мигрантске кризе изаћи институционално јача и да ће и сада на институционалан и одржив начин успети да пружи решења.

Како је додала, финансијска подршка Србији је неопходна, а данашњи састанак био је први на коме су представници донаторске заједнице били упознати са дешавањима и тренутним стањем услед масовног прилива миграната.

"Стално ћемо ажурирати податке, да би могли да рачунамо на адекватну помоћ", рекла је Јоксимовићева.

Према актуелним подацима, Србија се суочава са великим приливом мигранта и од почетка године 164.000 њих прошло је кроз Србију, највише од јуна - 133.560 миграната, од којих је 70 одсто пореклом из Сирије и Авганистана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи