Читај ми!

Министар разрешио извршитеља

Министар правде Никола Селаковић рекао је да је разрешио првог професионалног извршитеља због злоупотреба у раду и најавио да ће нови Закон о извршењу и обезбеђењу, који током јесени треба да се нађе у Скупштини, пружити већу сигурност дужнику од самовоље извршитеља.

Реч је о извршитељу из Београда Ивану Стевићу, коме је претходно трајно забрањен рад због утврђених злоупотреба са антидатирањем комуналних предмета приватног паркиг предузећа "Метропаркинг". Његов случај је пријављен и тужилаштву за организовани криминал, пренео је Танјуг.

Министар је, одговарајући на новинарска питања на Правном факултету у Новом Саду, додао да је донео и шест решења о дисциплинском кажњавању извршитеља и напоменуо да је та професија "млада" и да се тек утемељује у Србији.

"Много је важно да се спроводи контрола рада те правосудне професије, јер ако је контрола добра онда нико ничега не треба да се боји. Важно је да тај рад буде по слову закона, исправан и правичан", напоменуо је Селаковић.

Према његовим речима, постојећи ЗИО својим недореченостима и правним празнинама остављао је простора извршитељима да свој посао не обављају онако како би требало.

"То је разлог што змо још пре годину и по дана интензивирали рад на изради новог Нацрта закона који је сада потпуно готов. Нови закон ће пружити већу сигурност дужнику од самовоље извршитеља и надам се да ћемо током ове јесени имати пред посланицима у Народној скупштини", нагласио је министар.

Он је подсетио на добре стране извршитељске професије, када је доношењем новог Закона о раду предвиђено да обрачунски листић за плату постаје веродостојна исправа.

"Тако су грађани који дуго година нису могли да наплаћују своје неисплаћене зараде дошли у прилику да преко извршитља дођу до тих зарада у разумном и кратком року и грађани су тиме задовољни", напоменуо је министар.

Иван Стевић је први приватни извршитељ који је разрешен те дужности, од када је 2011. године та професија уведена у правосудни систем Србије.

Трајну забрану обављања делатности Стевићу, који је именован 5. маја 2012. године, изрекла је мешоватита Дисциплинска комисија, након спроведеног поступка за разрешење који је иницирао Селаковић.

Предлог за разрешење Стевића министар је поднео пошто је примио извештај Сектора за правосуђе Министарства правде који је надзором над радом канцеларије тог извршитеља утврдио неправилности и незаконитости у пословању.

Наиме, утврђено је да је Стевић несавесним радом извршио злоупотребе, тако што је антидатирао комуналне предмете приватног паркиг предузећа "Метропаркинг", на основу којих је узео аванс од 45.000 евра.

Од око 1.130 предмета тог паркинг предузећа, Стевић је у одређеним случајевима променио датум пријема са јануара и фебруара ове године на 25. децембар 2014. године - дан раније пре него што су 26. децембра на снагу ступиле Измене и допуне Закона о извршењу и обезбеђењу о равномерној расподели предмета међу извршитељима, коју врши Комора извршитеља.

Тако је незаконито за себе прибавио више од 1.000 предмета.

Информације о овом случају послате су Тужилаштву за организовани криминал, с обзиром да закон није прекршио само изврситељ, већ и предузеће са којим је противзаконито сарађивао.

Предузеће "Метропаркинг" је прво приватно предузеће у Србији које обавља комплетну делатност из области паркинг услуга.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи