Читај ми!

Од сутра нови тарифни систем у ГСП-у у Београду

Нови интегрисани тарифни систем у градском саобраћају Београда ступиће на снагу сутра. Систем предвиђа четири тарифне зоне за све врсте карата и превоз који ће бити јефтинији и до 40 одсто за становнике приградских насеља.

Прва зона коју предвиђа нови тарифни систем градског саобраћаја у Београду обухватаће ужи центар Београда, друга шире градско подручје, трећа општине Барајево, Сопот, Обреновац и део Гроцке, а четврта општине Лазаревац и Младеновац, преноси Танјуг.

Зоне ће бити обележене различитим бојама: прва црвеном, друга наранџастом, трећа зеленом и четврта плавом.

Изменама тарифног система грађанима се омогућава да истом картом користе и линије "Ласте" и ГСП-а, без доплате.

Нова цена месечне карте за вожњу у зони један за запослене биће 2.990 динара, а досадашња износи 3.275 динара. Месечна карта за зоне један и два остаће иста – 3.275 динара, а толико ће коштати и месечна карта у зони три уместо досадашњих 3.900.

Месечна карта за зоне један, два и три биће 3.890 динара, уместо 5.298, а за зоне три и четири 3.890 уместо 7.044 динара. Месечна карта за све четири зоне биће 4.990 уместо 7.740 динара.

Уколико се возе само у зони један, студенти и ученици ће убудуће плаћати 1.090 динара, а у зонама један и два 1.120 динара. Цена за њих за прве три зоне је 1.410 динара, а за све четири зоне 1.730 динара.

Цена месечних карата за незапослене у првој зони коштаће 1.090 динара, у првој и другој 1.120, у прве три зоне 1.890, а у све четири зоне 2.490 динара.

На целој територији града уводи се временска карта, која је постојала само у зони ИТС1. Уводе се и дневне карте за четири зоне, иако су до сада важиле само у првој.

Временска карта од 90 минута у зонама један и два коштаће 89 динара, зонама један, два и три 179 динара, а у све четири зоне 269 динара.

Уколико се користи само у трећој или четвртој зони, цена временске карте је 89 динара, уместо досадашњих 97 динара, а ако се користи у обе зоне, онда је 179 динара.

Карта купљена код возача за прву и другу зону коштаће 150 динара, за прве три зоне 300, а за све четири 400. Такође, карта купљена у возилу само за трећу или само за четврту зону коштаће 150 динара, а за те две зоне 300.

У ноћном саобраћају, од поноћи до четири ујутру, карта у првој зони биће 150 динара, а у првој и другој 210 динара.

Неперсонализована пластична картица, чија је цена 250 динара и рок важења три године, може да се купи на више од 2.000 продајних места широм града, која су обележена ознаком "Бус-плус". Приликом уласка у возило, картицу је обавезно прислонити на уређај за валидацију.

Том приликом на њој ће бити уписана временска карта, која важи 90 минута од момента валидације, а кредит на картици се умањује у зависности од изабране зоне. Зона се бира на валидатору непосредно пре прислањања картице.

Картица се обавезно валидира приликом сваког преседања, а уколико је последње валидирање у 89. минуту од прве валидације, карта важи до краја те вожње.

Ако се приликом прве валидације не изабере зона у коју се путује, у меморију картице ће бити уписана карта за зону у којој се возило налази у тренутку валидације.

Неперсонализованом пластичном картицом може се платити превоз за више особа. Од 1. октобра 2015, том картицом више није могуће платити дневну карту.

Папирном картицом могуће је платити неку од дневних временских карата. Купује се на киоску и важи од тренутка куповине. Кошта 40 динара, на шта треба додати и цену дневне временске карте у зависности од изабраног броја зона и периода важења: један, три или пет дана.

Приликом куповине, корисник бира период важења и зоне у којима картица важи.

На картицу може да буде уписана само дневна временска карта којом корисници плаћају услугу превоза за унапред дефинисан период: за један, три или пет дана.

Картица мора да се валидира приликом сваког уласка у возило како би била исправна приликом контроле.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи